Home / Ličnosti / Veseli vas presuda Mamiću? Ne budite naivni N.B.

Veseli vas presuda Mamiću? Ne budite naivni N.B.

IAKO je današnja nepravomoćna presuda Zdravku Mamiću izazvala val oduševljenja po društvenim mrežama, zaboravlja se na nekoliko ključnih stvari.

Podsjetimo, Zdravko Mamić je danas zbog malverzacija u Dinamu na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora. Mamić je, naravno, dan ranije pobjegao u susjednu Bosnu i Hercegovinu, čiji je i državljanin pa ga ta zemlja nije dužna izručiti Hrvatskoj.

No čak i ako zanemarimo to što je Mamić nedostupan hrvatskom pravosuđu, zaboravlja se i činjenica da je današnja prvostupanjska presuda Zdravku Mamiću nepravomoćna i da tek predstoji žalbeni postupak koji može potrajati godinama.

Tek sada kreće žalbeni postupak

Tim povodom razgovarali smo s odvjetnikom Brankom Šerićem, koji je u razgovoru za Index pojasnio detalje onog što slijedi nakon prvostupanjske nepravomoćne presude Zdravku Mamiću.

“Prvo ide žalba na presudu Županijskog suda u Osijeku, koja ide prema Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Nakon toga presuda postaje pravomoćna, ovakva kakva jest. Naravno, presuda se može i ukinuti, a slučaj vratiti na ponovno suđenje. Presuda može biti i preinačena”, tumači odvjetnik Šerić u razgovoru za Index.

Što je s Ustavnim sudom?

Šerića smo potom pitali što je s Ustavnim sudom, odnosno može li žalba Ustavnom sudu na neki način dodatno oduljiti cijeli postupak.

“To je tek mogućnost nakon odluke Vrhovnog suda, i to ako postoje razlozi koji upućuju na to da su povrijeđena neka njegova temeljna ljudska prava. To vrijedi, naravno, za slučaj da Vrhovni sud potvrdi osuđujuću presudu, tada on (Zdravko Mamić. op.a.) ima pravo u roku od 30 dana podnijeti tužbu Ustavnom sudu. No to je ipak tek neki budući dio postupka o kojem je, po meni, prerano prognozirati. To je, da se poslužim riječima Franje Tuđmana, u domeni ‘ki bi da bi'”, rekao nam je Šerić.

Koliko će proći vremena do pravomoćne presude?

Za kraj smo odvjetnika Šerića pitali koliko cijeli postupak do pravomoćnosti presude može potrajati.

“Prvo imamo pripremu i izradu presude, pa vrijeme dok stranke prime presudu, tu je i žalbeni rok… ne vjerujem da to može biti gotovo do kraja ove godine. Nakon toga presuda po žalbi ide na Vrhovni sud, dakle, po nekom mom najoptimističnijem predviđanju, sve skupa može biti gotovo do konca iduće godine”, rekao nam je Šerić, koji ima i poruku za sve oni koji misle da je današnjom presudom Mamiću cijela priča završena.

“Ma kakvi završena, pa dovoljno je da Vrhovni sud vrati postupak na ponovno suđenje”, pojašnjava Šerić.

Sjetimo se premijera Ive Sanadera

U tom kontekstu dovoljno je prisjetiti se činjenice da je, primjerice, i Ivo Sanader uhićen prije sedam i pol godina za aferu Fimi Media. Nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora. No Vrhovni sud je 2015. godine ukinuo tu presudu i vratio je na ponovno suđenje. Sanader je tako i dan danas slobodan čovjek, bez ijedne jedine pravomoćne presude.

I zbog toga je bilo kakvo likovanje nad današnjom presudom Mamiću, blago rečeno, preuranjeno. Nepravomoćna presuda moćniku koji je itekako dobro povezan s vladajućom strankom u Hrvatskoj, nažalost, ne znači mnogo.

Pogledajte snimke

Trenutak kada je sudac izrekao da Mamić ide u zatvor na šest i pol godina


Izricanje presude Mamiću


Par navijača ispred sudnice čeka presudu Mamiću
Mamićev
odvjetnik nakon presude

Mamićeva presica 2. dio


Mamićeva presica 1. di


Mamić iz Međugorja: Moj odgovor će biti oružje kakvo još nije viđeno

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)