Home / Ličnosti / VIDEO: PRED NJIMA DRHTI CIJELI SVIJET-Tko su najbrutalniji specijalci koji će štititi susret lidera SAD-a i Sjeverne Koreje

VIDEO: PRED NJIMA DRHTI CIJELI SVIJET-Tko su najbrutalniji specijalci koji će štititi susret lidera SAD-a i Sjeverne Koreje

Susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una na summitu u Singapuru sredinom mjeseca osiguravat će nepalske Gurkhe – vojnici od kojih svi strepe i koji su najbolji na svijetu.

Iako će obojica lidera imati i svoje osiguranje, Gurkhe će sa singapurskom policijom osiguravati sva mjesta susreta, puteve, hotele… Gurkhe, koje se u Singapuru ne viđaju često, bile su prisutne već proteklog vikenda, kada su osiguravale hotel u kojem je održana konferencija na kojoj su bili indijski premijer Narendra Modi, američki državni tajnik James Mattis i drugi ministri. Stručnjaci smatraju da je prisustvo najboljih vojnika na svijetu bila proba za summit SAD-a i Sjeverne Koreje.

Gurkhe, koje nazivaju i britanskim dobrovoljcima te sinovima Himalaja kao vojna jedinica imaju zaštitni znak, a to je kukri nož.

Regrutiraju ih na obroncima Himalaja s 18 ili 19 godina i po svim vojnim stručnjacima oni su jedna od najboljih pješadija na svijetu, a naziv su preuzeli od prvobitnog imena vladajuće dinastije Nepala. Obučavaju ih u Singapuru, a tijekom službe žive vrlo discipliniranim životom te se u 45. godini povlače iz službe i vraćaju kući.

Oko 28 tisuća kandidata svake se godine natječe za samo 200 mjesta koje imaju Gurkhe u britanskoj vojsci. Kako bi muškarac uopće došao do statusa kandidata, moraju ga primijetiti odredi za regrutaciju koji se kreću Nepalom, a za svakog regruta koji dođe i prođe kvalifikacije kao i obuku, regruti dobivaju nagradu. Kandidat mora imati minimalno 17 godina, a testiranje uključuje trčanje pet kilometara po podnožju Himalaje tijekom kojeg kandidat mora nositi 25 kilograma kamenja u ruksaku na leđima i to sve za manje od 55 minuta.

100posto.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)