Home / Vijesti / BiH / ŠOK U RS-u: Na sastanku sa Dodikom, Putin poručio da podržava teritorijalni integritet BiH…

ŠOK U RS-u: Na sastanku sa Dodikom, Putin poručio da podržava teritorijalni integritet BiH…

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin “potvrdio podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu”.

Dodik izjavio je da je sa Putinom danas razgovarao o novim projektima koje bi trebalo da otpočnu, prije svega o rekonstrukciji dvije termolektrane i pomoći u nabavci helikoptera za potrebe Civilne zaštite RS

“Postoji podrška svim tim projektima od predsjednika Rusije i postoji naravno i njegovo razumijevanje za našu političku situaciju u pogledu stalnih nastojanja da se Republika Srpska izloži pritiscima koji treba da devalviraju njena prava i nadležnosti”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je fasciniran činjenicom da je Putin sam ukazivao na te izazove koji mogu da budu opasni i potvrdio privrženost poštivanju međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Putin je potvrdio podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu, ali isto tako ništa manje i podršku suverenim pravima koja Republika Srpska i entiteti imaju i to je poznata politika Ruske Federacije i njenog predsjednika”, zaključio je Dodik.

Putin i Dodik razgovarali na marginama Foruma u Sankt Peterburgu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ruski predsjednik Vladimir Putin susreli su se danas u Sankt Peterburgu. Sastanak je obavljen u kafiteriji na Međunarodnom ekonomskom forumu.
Dodik je rekao ranije kazao da će Vladimira Putina pozvati da posjeti Republiku Srpsku. Dodao je da se polako stvaraju preduslovi za takvu posjetu.

Teme razgovora su, kako je Dodik kazao ranije, regionalna situacija i neka globalna pitanja.

“Obzirom da je Rusija jedan od najvažanijih svjetskih igrača na međunarodnoj sceni, veoma je važno čuti Putinove ocjene o mnogim pitanjima iz savremenog svijeta koji je u dosta nesređenom stanju”, rekao je predsjednik RS.

On je ocijenio da “RS ima prijatelja u Ruskoj Federaciji i u imenu njenog predsjednika Vladimira Putina”, s kojim se u kontinuitetu godišnje sastaje barem dva puta.

Dodik je istakao da njegovo prisustvo na Forumu u Sankt Peterburgu, čiji je pokrovitelj Putin, ima veliki značaj za manji bh. entitet, jer se tamo masovno okupljaju biznismeni, državnici, političari, bankari i zvanice iz cijelog svijeta, piše RTRS./izvorN1/

 

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)