Home / Vijesti / Svijet / Nalazi istrage: MH17 oboren raketom ruske vojske

Nalazi istrage: MH17 oboren raketom ruske vojske

Međunarodni istražni tim potvrdio da je malezijski avion oboren raketom iz sustava koji koristi 53. brigada protuzračne obrane ruske vojske.

Zajednički istražni tim kojeg sačinjavaju stručnjaci iz Australije, Belgije, Malezije, Nizozemske i Ukrajine potvrdio je dosadašnju istragu da je malezijski putnički avion oboren raketom iz ruskog sustava BUK, koja je pripadala 53. brigadi ruske vojske.

Glavni istraživač Fred Westerbeke je rekao da su od ruske strane zatražili dodatne informacije, no Moskva je to odbacila.

“Ulazimo u novu fazu istrage koja će nas dovesti do odgovornih. Proteklih godina bavili smo se forenzičnim ispitivanjima, analizom snimaka sa interneta i vrlo blizu smo toga da utvrdimo tko je to uradio“, kazao je Westerbeke.

Prethodno je i britanski tim istraživača Bellingcat također objavio da se radilo o 53. brigadi ruske vojske koja je ušla na teritorij Ukrajine, ispalila raketu i vratila se na ruski teritorij.

Rusija negira bilo kakvu vezu ili miješanje u unutarnje odnose u Ukrajini, iako dokazi upućuju na to da Moskva vojno, ekonomski i politički podržava separatiste protiv službenog Kijeva. I Rusi i separatisti negiraju obaranje aviona na letu MH17 i do sada su imali više teorija o tome, no međunarodni istraživači su sve odbacili.

I Bellingcat će se u petak obratiti javnosti. Britanski tim vodi zajedničku istragu sa ruskim internet portalom Insajder i prošloga su decembra objavili da su identificirali ruskog generala odgovornog za obaranje aviona.

Ova grupa je na temelju sofisticirane digitalne tehnologije analizirala video i audio podatke, te objavila da se radi o umirovljenom ruskom general -pukovniku Nikolaju Tkačjovu, koji je trenutačno glavni inspektor u ruskoj vojsci. Presretnuti razgovori u trenutku obaranja aviona pokazuju da se osumnjičeni koristio kodnim imenom “delfin”.

Avion je letio od Amsterdama prema Kuala Lumpuru s 298 putnika i članova posade. U avionu su bili putnici 17 nacionalnosti, uglavnom Nizozemci, ali i Australci, Belgijanci, Britanci, Indonežani, Nijemci, Malezijci, Amerikanci, Irci… Među poginulima je bilo čak 80 djece./radioslobodnaevropa/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)