Home / Najave / NAJMODERNIJI BORBENI AVION NA SVIJETU PRVI PUT U AKCIJI: Izraelci tvrde da su ih dva puta koristili u borbenim operacijama

NAJMODERNIJI BORBENI AVION NA SVIJETU PRVI PUT U AKCIJI: Izraelci tvrde da su ih dva puta koristili u borbenim operacijama

Izrael je prva država svijeta koja je koristila američki F-35 višenamjenski borbeni zrakoplov u borbenim operacijama, priopćio je danas čelnik Zračnih snaga Izraela Amikam Norkin preko službenog Twitter profila.

Kako prenosi Reuters, mediji u Izraelu citiraju generala Norkina koji je na sastanku sa šefovima zračnih snaga 20 drugih država rekao: “Letimo F-35-icama preko cijelog Bliskog Istoka te smo u dva navrata njima izvršili napade na dvije fronte. Mi smo prva država svijeta koja ih je koristila u borbenim operacijama.”

Osim toga, Norkin je na sastanku predočio i fotografiju F-35 zrakoplova kako leti iznad Beiruta u Libanonu, ali nije precizirao gdje točno su se spomenute operacije odvijale. S obzirom na recentne događaje na Bliskom Istoku, najvjerojatnije su F-35-ice gađale iranske postrojbe u Siriji ili položaje Hezbollaha u Libanonu. No, nije isključeno i da su gađani ciljevi na Sinaju, gdje Izraelci napadaju radikalne islamiste.

Kupuju 50 F-35-ica

Zračne snage Izraela su u prosincu prošle godine objavile da je prvih 9 F-35I zrakoplova, od 50 koliko su ih ukupno naručili od proizvođača Lockheed Martina, ušlo u operativnu službu. Podsjetimo, F-35 Joint Strike Fighter je višenamjenski borbeni zrakoplov pete generacije koji se proizvodi u tri varijante (A, B i C) , plus dvije izmijenjene inačice za izvoz u Izrael i Japan.

Glavna prednost F-35 su njegove stealth karakteristike (znatno smanjena radarska vidljivost) zahvaljujući kojima bi trebao znatno uspješnije izbjegavati neprijateljske PZO sustave, ali i borbene zrakoplove, što bi posljedično trebalo smanjiti rizik od gubitka zrakoplova. Amerikanci su njegov razvoj i dosadašnju proizvodnju utrošili oko 405 milijardi dolara, a izvoze ga u više od deset država svijeta.

Izraelci od Amerikanaca, to jest Lockheed Martina, kupuju posebnu verziju F-35A , nazvanu F-35I “Adir”, u kojoj se nalazi veći broj izvornih izraelskih sustava, od avionike do naoružanja. Za prvih 19 F-35I Izrael će platiti 125 milijuna dolara po zrakoplovu, za drugih 14 – 112 milijuna dolara, a za preostalih 17 bi cijena trebala pasti na 90 milijuna dolara po zrakoplovu, pisao je svojedobno portal theaviationgeekclub.com. To znači da će Izraelci ukupno izdvojiti 5.470.000.000 dolara za 50 zrakoplova, a oko se odluče na kupnju dodatnih 25, o čemu se špekulira, cijena će potencijalno dogurati do gotovo 8 milijardi dolara.

Jutarnji.hr/SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)