Home / Vijesti / Svijet / Havajski vulkan žestoko izbacuje lavu, hoće li presjeći autoput i spriječiti evakuaciju ljudi?

Havajski vulkan žestoko izbacuje lavu, hoće li presjeći autoput i spriječiti evakuaciju ljudi?

HAVAJSKI vulkan Kilauea izbacuje lavu nesmanjenom žestinom i prijeti presijecanjem odstupnice, autoputa 137 kojim bi se trebali evakuirati stanovnici priobalnih mjesta nastavi li se istjecanje lave.

Lava je uništila još četiri kuće, a havajske vlasti pokušavaju osposobiti put koji je lava blokirala 2014. godine.

Havajska nacionalna garda upozorila je stanovnike da su obvezni evakuirati se ako obje ceste budu blokirane.

Geolozi su tjednima upozoravali da će vruća, svježa lava s vrha vulkana poteći ispod Zemljine površine i pojaviti se u području u kojem je starija i hladnija lava već uništila 44 kuće i druge građevine.

“Lava s vrha je stigla”

“Lava s vrha je stigla”, upozorila je znanstvenica Wendy Stovall te dodala: “Sve više materijala izlazi iz vulkana i stvorit će rijeke lave koje će teći još mnogo dalje.”

S vrha vulkana Kilauea čuju se snažne eksplozije, a pepeo leti i do 9000 metara u zrak. Znanstvenici predviđaju seriju eksplozivnih erupcija jednog od najaktivnijih svjetskih vulkana, nakon kojih bi se pepeo i vulkanski smog mogli proširiti preko Velikog otoka, najjužnijeg u havajskom arhipelagu. Ta bi aktivnost mogla biti vrlo opasna za avione ako se pepeo raširi na njihove rute, s obzirom na to da se oblak pepela diže više od 9000 metara u zrak.

Prva erupcija dogodila se 3. svibnja, a od tada nije bilo prijava o ozljedama ili smrtnim slučajevima.

Oko 2000 stanovnika iz pogođenih područja moralo se evakuirati zbog 22 vulkanske pukotine koje su se otvorile od 3. svibnja. Mnogi su se i svojevoljno priključili evakuaciji zbog visokih koncentracija toksičnih isparavanja sumpornog dioksida./index.hr/

 

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

MILORAD DODIK NERVOZAN ;Već trebalo formirati Vijeće ministara a oni rješavaju neka druga pitanja …

Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović sastali su se danas u zgradi državnog Predsjedništva …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)