Home / Kompanije i Tenderi / Warren Buffett udvostručio udjel u izraelskoj Tevi

Warren Buffett udvostručio udjel u izraelskoj Tevi

BERKSHIRE Hathaway, kompanija u vlasništvu poznatog investitora Warrena Buffetta, objavio je da je više nego udvostručio svoj udjel u izraelskom proizvođaču generičkih lijekova Teva Pharmaceutical i potvrdio da je postao drugi najveći dioničar Applea.

Te promjene u portfelju Berkshire je objavio u srijedu u redovnom kvartalnom izvješću regulatorima.

Prema tom izvješću, Berkshire je na kraju ožujka posjedovao oko 173 milijarde dolara vrijedne dionice u desecima tvrtki u željezničkom, osiguravateljskom, energetskom, kemijskom, prehrambenom, maloprodajnom i drugim sektorima.

Vlasnica Plive

Tako je, među ostalim, Berkshire objavio da sada ima oko 40,5 milijuna Tevinih američkih depozitarnih potvrda (ADR) vrijednih 693 milijuna dolara, dok je prije tri mjeseca imao 18,9 milijuna ADR-ova.

Nakon što je to objavljeno, cijena dionice Teve, koja je među ostalim vlasnica hrvatske kompanije Pliva, porasla je za više od 5 posto.

Kada Berkshire objavi da je kupio nove ili povećao postojeće udjele u kompanijama, cijene dionica tih kompanija često porastu.

Teva, vodeći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, izvijestila je početkom svibnja o padu dobiti i prihoda u prvom tromjesečju.

Ulaganje i u Apple

Tako je Tevina dobit po dionici, bez jednokratnih stavki, pala za 11,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prihodi te kompanije pali 10 posto, na 5,1 milijardu dolara.

No, Teva je povisila procjenu prihoda u ovoj godini na 18,5 do 19 milijardi dolara u odnosu na prethodne procjene od 18,3 do 18,8 milijardi.

Berkshire je, također, objavio kako je većina od 14,8 milijardi dolara, koliko je uložio u dionice tijekom tromjesečja, otišla na dionice Applea, pa sada u vlasništvu ima 239,6 milijuna dionica tog tehnološkog diva, vrijednih više od 40 milijardi dolara.

Tako Berkshire sada drži udjel od otprilike 5 posto u tom proizvođaču iPhonea. Veće udjele imaju samo fondovi Vanguard Group i BlackRock.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)