Home / EU / Informer piše”Brisel nam poslao sedam uslova – moramo izgubiti baš sve, i Kosovo, i RS, i Rusiju i granicu…”!

Informer piše”Brisel nam poslao sedam uslova – moramo izgubiti baš sve, i Kosovo, i RS, i Rusiju i granicu…”!

“Očekuje se i da uđemo u NATO pakt, da pravosuđe stavimo pod punu kontrolu Zapada, da organizujemo posjetu pape”, piše beogradski tabloid blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

  Informer piše da je Evropska unija prošle nedjelje diplomatskim kanalima srpskim vlastima poslala spisak sedam uslova koje moraju ispuniti da bi Srbija postala članica ovog saveza!

Ti uslovi su takvi da Beograd treba da se odrekne bukvalno svega – i Kosova, i Republike Srpske, i Rusije, i spornog graničnog pojasa prema Hrvatskoj – a zauzvrat bi samo dobio maglovito obećanje članstva u Evropskoj uniji prije 2030. godine!?!

 

Urednik Informera tvrdi da je imao uvid u ovaj neformalni dopis kojim su srpske vlasti obaviještene šta se od njih očekuje u naredne dvije godine.

 

Informer je objavio svih sedam uslova Evropske unije uz redakcijski komentar i objašnjenja u zagradama:

 

1. Potpuna normalizacija odnosa sa Prištinom (priznanje lažne države Kosovo)
2. Prekidanje specijalnih veza sa Republikom Srpskom (iako te veze definiše Dejtonski sporazum)

3. Usklađivanje spoljnih politika EU i Srbije (očekuje se od Beograda da uvede sankcije Rusiji)

4. Sporazum o graničnim sporovima sa svim susedima (očekuje se i da Hrvatima predamo granični pojas oko Apatina)

5. Usklađivanje odbrambenih politika (u krajnjoj instanci očekuje se ulazak Srbije u NATO)

6. Potpuna nezavisnost pravosuđa po evropskom modelu (iza ovoga se krije ambicija Zapada da tužioci u Srbiji mogu da optužuju i hapse kako SAD i EU hoće)

7. Ljudska prava, potpune medijske i verske slobode (naši diplomatski izvori kažu da je ovo smišljeno da bi i poseta pape bila uslov za EU)

 

U dopisu se to ne navodi, ali diplomatski izvori Informera kažu da Brisel zauzvrat ne nudi ništa konkretnije i više od “obećanja” da će Srbija postati članica Evropske unije “prije 2030. godine”!?!

 

– Sve i ako bismo poludeli i odmah ispunili svih ovih sedam zahteva, Srbija bi postala članica Evropske unije tek za 12 godina, a i to nije potpuno sigurno! Dakle, oni očekuju da se mi odreknemo svega, a da nam oni zauzvrat ne daju ništa. Da nije ozbiljno, bilo bi smešno  kaže anonimni sagovornik Informera koji je navodno visoko pozicionirani diplomata upućen u pregovore sa Evropskom unijom.

izvor:Informer/SB

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

MILORAD DODIK NERVOZAN ;Već trebalo formirati Vijeće ministara a oni rješavaju neka druga pitanja …

Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović sastali su se danas u zgradi državnog Predsjedništva …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)