Home / Vijesti / BiH / Profitabilno poslovanje i porast premija na svim tržištima Grupe Triglav

Profitabilno poslovanje i porast premija na svim tržištima Grupe Triglav

Triglav Osiguranje Sarajevo uspješno posluje i u prvom kvartalu 2018. godine

Grupa Triglav je u prvom tromjesečju ove godine uspješno poslovala. Dobit prije oporezivanja je iznosila 27,5 miliona eura, što je za 8 % više no prošle godine u istom periodu, a ostvarena neto dobit u visini od 23,3 miliona eura je komparativno gledano za 5 % viša. Triglav je fakturisao 4 % više konsolidovane bruto premije – ukupno 293 miliona eura, dok je rast premija zabilježena na svih tržištima Grupe.

Na poslovanje u prva tri mjeseca ove godine nisu utjecali masovni štetni događaji, a prinosi od finansijskih ulaganja bili su prema očekivanjima niži od prošlogodišnjih u istom periodu. Grupa Triglav, vodeća osiguravajuće-finansijska grupacija u regionu Adria, u 2018. godini nastavlja sa sprovođenjem svojih strateških usmjerenja.

U skladu sa strategijom razvoja i rasta nakon prošlogodišnjeg ulaska na tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja u Bosni i Hercegovini te na makedonsko tržište životnih osiguranja, ove godine Grupa s kupovinom većinskog udjela penzijskog osiguranja ulazi na tržište penzijskih osiguranja u Hrvatskoj. Triglav Osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, u prvome kvartalu 2018. godine uspješno je poslovalo iz osnovne djelatnosti osiguranja i ostvarilo rast premije za 3,3% u odnosu na isti period prošle godine.

Profitabilno poslovanje. Grupa Triglav je u prvom tromjesečju 2018. ostvarila 27,5 miliona eura konsolidovane dobiti prije oporezivanja, što je za 8% više nego prošle godine u istom periodu. Porast neto dobiti je iznosila 5 % odnosno 23,3 miliona eura. Realizovani poslovni rezultati prvenstveno su odraz dobrog poslovanja u oblasti osiguranja. Uspoređujući s istim periodom prošle godine Grupa je ostvarila rast premija od 4%, koji je bio viši od rasta neto izdataka za štete (indeks 102), dok je porast operativnih troškova osiguravajuće djelatnosti iznosio 4 %.

Rast premija na svim tržištima. Grupa Triglav je fakturisala 293 miliona eura konsolidovane bruto premije odnosno 4 % više nego u istom periodu prošle godine. Rast premija realizovan je na svim tržištima Grupe. U Sloveniji je u prosjeku iznosio 4 %, a izvan Slovenije 6 %. Sa stanovišta segmenata osiguranja Grupa je zabilježila rast premija kod imovinskih i zdravstvenih osiguranja (kod oba indeks 106), dok je kod životnih osiguranja fakturisala 3% manje premija, što je prvenstveno odraz pozitivnih jednokratnih događaja u prvom tromjesečju prošle godine.

 

Bez masovnih štetnih događaja. U prva tri mjeseca ove godine masovni štetni događaji nisu utjecali na poslovanje Grupe. Fakturisani bruto iznosi šteta iznosili su 171,0 miliona eura te su bili viši za 12 % u odnosu na isti period prošle godine. Povećanje je prvenstveno posljedica isplate nastalih i prijavljenih šteta u 2017. godini u oblasti imovinskih osiguranja, koje su bile odgovarajuće rezervisane i reosigurane, kao i povećanja osiguravajućeg portfolija u oblasti zdravstvenih osiguranja i veće učestalosti šteta zbog izmijenjene starosne strukture osiguranika. Kombinovani količnik Grupe Triglav je na na kraju tromjesečja iznosio 88,5 %.

 

Prema očekivanjima niži prinosi od finansijskih ulaganja. I u prvom tromjesečju 2018. upravljanje s 3,1 milijardom eura finansijskih ulaganja odvijalo se pod okolnostima niskih kamatnih stopa, što kontinuirano smanjuje prihod od kamata. Prinosi od finansijskih ulaganja (bez prinosa ulaganja životnih osiguranika koji preuzimaju rizik ulaganja) su se u poređenju s pršlom godinom smanjili za 39%, a niži neto prinosi od kamata bili su očekivani. Grupa i u ovoj godini zadržava glavna usmjerenja svoje investicione politike.

 

Finansijska stabilnost. Krajem marta 2018. kapital Grupe iznosio je 767,8 miliona eura, a bruto tehničke rezerve 2.766,2 miliona eura, što predstavlja rast od 1 % za obje kategorije u odnosu na kraj 2017. godine. Grupa Triglav je finansijski stabilna, dobro kapitalizovana i brižljivo upravlja rizicima kojima su matično društvo i ostalih 37 društava Grupe izloženi u svom poslovanju.

 

U pravcu strategije rasta i razvitka. Grupa u 2018. godini nastavlja s dosljednjim sprovođenjem svojih strateških usmjerenja. U skladu s vizijom do 2020. godine razvija se u savremenu, inovativnu i dinamičku osiguravajuće-finansijsku grupu, koja čvrsto ostaje na vodećem mjestu u Sloveniji i šire u regionu. U pravcu svoje strategije razvitka i rasta, nakon prošlogodišnjeg ulaska na tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja u Bosni i Hercegovini i na tržište životnih osiguranja u Makedoniji, ove godine Grupa ulazi na tržište penzijskih osiguranja u Hrvatskoj.

 

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: » Zadovoljni smo s rezultatima prvog tromjesečja, a uzimajući u obzir predviđene okolnosti poslovanja do kraja godine, ocjenjujemo da će ovogodišnja bruto dobit Grupe Triglav biti realizovana u planiranom rasponu. Opažamo da je rast obima poslovanja na tržištima osiguranja u regionu i dalje pozitivan, ali istovremeno moramo kod svojih aktivnosti uzimati u obzir visoki nivo konkurencije koja je prisutna na tim tržištima. U skladu sa strategijom razvijamo i prilagođavamo našu ponudu potrebama klijenata i posebnostima pojedinih tržišta. S ekipom od više od 5.000 saradnica i saradnika dodatno jačamo svoje postojeće snažne konkurentske prednosti i provodimo intenzivne prodajne aktivnosti.«

 

Grupa Triglav na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine

Triglav Osiguranje Sarajevo je u prva tri mjeseca 2018. godine nastavilo uspješno poslovanje iz osnovne djelatnosti osiguranja. Ukupna bruto fakturisana premija iznosi 5,9 miliona eura (11,6 miliona KM) i viša je za 3,3% u odnosu na isti period prošle godine. Premija životnih osiguranjima je veća za 8,5% u odnosu na isti period prošle godine.
edib-galijatovic

Direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović, je ovim povodom izjavio: „U prvom kvartalu smo uspjeli realizovali očekivanja osiguranika, bilježimo rast u svim segmentima poslovanja. U narednom periodu nastavljamo sa realizacijom strateškog plana i jačanjem finansijskog položaja Društva uz održavanje visokog nivoa efikasnosti u rješavanju šteta, optimiziranje usluga, veću dostupnost i  proširenje ponude proizvoda osiguranja.«

Triglav Osiguranje Sarajevo

Triglav Osiguranje je dio Grupe Triglav, vodeće finansijsko-osiguravajuće grupacije u jugoistočnoj Europi. Izuzetna poslovnost, efikasnost, te stručnost u obavljanju poslova osiguranja su osnovne odrednice poslovanja Društva. Ostvareni rezultati svrstavaju Triglav Osiguranje sa sjedištem u Sarajevu u grupu najkvalitetnijih osiguravajućih društava na tržištu BiH. Sa više od 250 zaposlenih, 8 podružnica i preko 40 poslovnica, Triglav Osiguranje Sarajevo je u mogućnosti da tržištu na kojom posluje predstavi kompletnu ponudu životnih i neživotnih osiguranja, donoseći pri tome iskustvo sa razvijenih tržišta iz regiona.

 

Triglav grupa

Skupina Triglav svojim znanjem, iskustvima i finansijskom moći već više od 117 godina opravdava povjerenje svojih klijenata, da će se najbolje pobrinuti za njihovu bezbjednost i budućnost. Ključni stubovi poslovanja su osiguravajuća djelatnost i upravljanje imovinom. Najveća osiguravajuća i finansijska grupa u regionu Adria te jedna od vodećih u jugoistočnoj Evropi posluje u šest država i na sedam tržišta te zapošljava više od 5.000 ljudi. Triglav grupa zadržava čvrstu finansijsku stabilnost, visoku adekvatnost kapitala i profitabilnost poslovanja, što potvrđuju i upravo dobivene visoke ocjene boniteta »A« od strane dviju priznatih agencija za procjenu boniteta. Glavne vrijednosti društva su stručnost, bezbjednost, jednostavnost, odgovornost i savremenost, a poslanje je stvaranje bezbjednije budućnosti. Sa svojom vizijom stremi ka dinamičkom razvoju novih načina poslovanja, koji su temelj odgovornog, dugoročnog razvoja, a istovremeno posluje profitabilno i bezbjedno.

 

Služba za marketing i PR
Triglav Osiguranje d.d., Centrala Društva

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)