Home / Ličnosti / MERKEL NE ŽELI IĆI TRUMPOVIM PUTEM: Njemačka kancelarka objavila da od preseljenja ambasade u Jeruzalem NEMA NIŠTA!

MERKEL NE ŽELI IĆI TRUMPOVIM PUTEM: Njemačka kancelarka objavila da od preseljenja ambasade u Jeruzalem NEMA NIŠTA!

Želimo jevrejski i demokratski Izrael, ali i održivu državu za Palestince, rekla je njemačka kancelarka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je “nesavršen sporazum sa Iranom” bolji od nikakvog sporazuma kao i da će njena zemlja pažljivo pratiti da li se ispunjava.

Ona je to rekla za izraelsku televiziju Kanal 10 i dodala da razumije zabrinutost Izrela povodom onoga što radi Iran, ali da ima drugačije mišljenje o tome koji je najbolji način da se ta prijetnja otkloni, prenosi Jerusalem post.

“Premijer Benjamin Netanyahu vjeruje da sporazum između Zapada i Irana ne pruža sigurnost koju bi volio. Smatramo da postojeći okvir, iako nije savršen, bolje je imati nego nemati nikakav dogovor. Nastavit ćemo o tome da raspravljamo”, rekla je Merkel.

Upitana o odluci Berlina da ne učestvuje u prošlosedmičnom bombardovanju Sirije, ona je kazala da, iako je prepoznala značaj održavanja Konvencije o hemijskom oružju, koja je uspostavljena nakon Prvog svjetskog rata, Njemačka je imala i druge uloge u dijelu onoga što je nazvala “zapadnim sindikatom”.”Imamo podjelu poslova. Postoje stvari koje rade zemlje poput Francuske, Velike Britanije i SAD-a, kao u ovom slučaju. Postoje druge stvari u kojima se SAD i druge zemlje oslanjaju na nas, na primjer, stvari poput ostanka u Afganistanu, ili preuzimanja odgovornosti na Maliju … Rekli smo da je ova operacija bila neophodna i proporcionalna”, izjavila je Merkel.

Borba sa antisemitizmom

Upitana da prokomentariše rastući antisemitizam u Evropi, a posebno u Nemačkoj, Merkel je kazala da je opterećena činjenicom da njena država još nije potpuno uništila antisemitizam i upozorila da je ta pojava povećana sa masivnim prilivom imigranata u Njemačku, od kojih su mnogi sa Bliskog istoka.

“Imamo nove fenomene, poput izbjeglica, ili ljudi porijeklom iz arapskih zemalja koji sa sobom donose različite oblike antisemitizma. Na žalost, antisemitizam je ovdje bio i ranije. Tužni smo zbog činjenice da decenijama nakon osnivanja Savezne Republike ne postoje jevrejska obdaništa, škola i sinagoga koje nemaju policijsku zaštitu”, rekla je Merkel.

Ona je odgovarajući na pitanje da li će Nemačka prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem kazala da treba raditi ka dvodržavnom rješenju, uprkos velikim razlikama.

“Status Jerusalema može biti određen jedino u ovom kontekstu. Zato nećemo preseliti ambasadu u Jerusalem. Želimo jevrejski i demokratski Izrael, ali i održivu državu za Palestince”, rekla je Merkel, a prenose Agencije.

SB/Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Melania govorila o seksualnim odnosima sa Trumpom i slikala se gola

  Otkako je prije dvije godine postala prva dama Amerike, postalo je jasno da ni …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)