Home / Vijesti / BiH / Završen projekat energijske obnove OŠ “Vareš Majdan” u Varešu

Završen projekat energijske obnove OŠ “Vareš Majdan” u Varešu

Osnovna škola “Vareš Majdan” pridružila se sve većem broju objekata u Federaciji koji su novo ruho dobili zahvaljujući implementaciji mjera energijske efikasnosti.

 Kvalitetnije i ugodnije uslove boravka učenicima i uposlenicima ove škole omogućio je projekat Svjetske banke “Energijska efikasnost u BiH“ – (BEEP) koji se implementira u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja. U projekat utopljavanja škole je uloženo 572.365,00 KM, dok procijenjena ušteda nakon realizacije projekta na godišnjem nivou iznosi 26.444,00 KM.

 Implementacija mjera energijske efikasnosti podrazumijevala je termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu krova i zamjenu dijela LED rasvjete, kao i sanaciju fiskulturne sale.

 Aktivnosti koje su realizirane u okviru projekta, osigurat će smanjenje emisije CO2, što znači prelazak na čistije energente, smanjenje zagađenja zraka u zimskom periodu uzrokovanog nepravilnim i neefikasnim sagorijevanjem goriva, povećanje nivoa komfora u objektima, te povećanje svijesti o energijskoj efikasnosti.

 Cjelokupan posao napravile su domaće kompanije,pri čemu su zadržana postojeća ali i otvorena nova radna mjesta te se pokazalo kakvu pozitivnu društvenu korist mogu imati razvojni projekti poput ovoga, izjavio je Josip Martić, ministar prostornog uređenja FBiH, te dodao: U okviru ovog projekta Vlada Federacije BiH je prepoznala značaj investiranja u energijsku učinkovitost, pri čemu je samo Ministarstvo na čijem sam čelu, investiralo više od 17 miliona KM. U protekle dvije i pol godine obnovljeno je ukupno 29 javnih objekata širomFederacije BiH, a ostvareni su i mnogobrojni benefiti, kroz uštede u energiji, podizanje komfora i kvalitete boravka za više od 220.000 korisnika. Do sada je kao rezultat uspješne saradnje sa Vladom ZDK, obnovljeno ukupno 11 javnih objekata, 10 škola i jedna bolnica, uz investiciju od 3,7 miliona KM. U planu nam je da u 2018. godini obnovimo dodatnih pet objekata u ovom kantonu, na čemu intenzivno radimo“.

 Na svečanosti koja je upriličena povodom završetka projekta energijske obnove, ali i povodom dana škole, osim ministra Martića, prisustvovali su i Mustafa Čopelj, voditelj projekta za FBiH, Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, kao i  Nehrudin Muftić, direktor OŠ “Vareš Majdan” Vareš.

 Uposlenici, kao i učenici škole, izrazili su zadovoljstvo što će se rad i usvajanje novih znanja, od danas odvijati  u ugodnijim učionicama.

Press Via Media/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Greške koje vozači prave vozeći u kružnom toku

Pogledajte video u kojem je na jednostavan način objašnjeno koje su to najčešće greške koje …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)