Home / Kompanije i Tenderi / POSAO KOJI MIJENJA GLOBALNU INDUSTRIJU KAFE: Švicarski gigant za 7 milijardi dolara kupio prava na najpoznatiji brend na svijetu

POSAO KOJI MIJENJA GLOBALNU INDUSTRIJU KAFE: Švicarski gigant za 7 milijardi dolara kupio prava na najpoznatiji brend na svijetu

Od iduće godine u ‘Nestleovoj’ ponudi kave naći će se i ‘Starbucksovi’ brendovi, a za to će pravo švicarska korporacija ‘Starbucksu’, prema podacima ‘Bloomberga’, platiti sedam milijardi i 200 milijuna dolara.

Proizvođač ‘Nescafea’ nudit će ‘Starbucksove’ brendove u maloprodaji, restoranima i cateringu, kao i u sistemu kapsula ‘Nestleovih’ aparata za kavu u domaćinstvima.

– Ovaj globalni savez u industriji kave donosi iskustvo ‘Starbucksa’ u milijune domova širom svijeta kroz domet i ugled ‘Nestlea’ – komentirao je veliki dogovor izvršni direktor ‘Starbucksa’ Kevin Johnson, najavivši kako će novac od prodaje prava kompanija iskoristiti za reotkup vlastitih dionica. Dioničari ‘Starbucksa’, procjenjuje agencija Reuters, mogli bi tijekom iduće godine i 2020. inkasirati oko 20 milijardi dolara od prodaje dionica i dividendi. Kako bi prikupio kapital za reotkup dionica, ‘Starbucks’ je prije ugovora s ‘Nestleom’, s ‘Unileverom’ dogovorio prodaju čajnog brenda ‘ Tazo’ za 384 milijuna dolara.

Iz ‘Nestlea’ su povodom ugovora s ‘Starbucksom’ poručili kako će njime osigurati ostvarenje zacrtanih ciljeva poslovanja i organskog rasta tvrtke u idućoj godini. Potvrdili su kako ugovor s američkom korporacijom uključuje preuzimanje 500 radnika ‘Starbucksa’.

– S ‘Starbucksom’, ‘Nescafeom’ i ‘Nespressom’ donosimo zajedno tri brenda ikone u svijetu kave – poručio je izvršni direktor ‘Nestlea’ Mark Schneider. U prilog Schneiderovim riječima idu podaci agencije za ispitivanje tržišta ‘Euromonitor’, prema kojima je ‘Starbucks’ lider na američkom tržištu kave vrijednom 13 milijardi i 800 milijuna dolara, dok su ‘Nescafe’ i ‘Nespresso’ globalni lideri.

Ovaj novouspostavljeni savez novi je izazov konkurentskoj ‘JAB Grupi’ koja je proteklih godina investirala oko 30 milijardi dolara u preuzimanja brendova kave poput ‘Peet's’ i ‘Keurig Green Mountain’.

– Dogovor s ‘Starbucksom’ omogućava ‘Nestleu’ da drži ‘JAB’ na distanci. Cijena ugovora se može činiti visokom za ‘Nestle’, no investicija mu se može isplatiti kroz tri do četiri godine – prenosi ‘Bloomberg’ procjenu analitičara ‘Voltobel banke’ Jeana-Philippea Bertschyja, koji podsjeća kako je američko tržište do sada bila ‘slaba točka’ švicarske korporacije.

Prema ‘Bloombergu’, prihode od prodaje ‘Starbucksovih’ proizvoda ubirat će ‘Nestle’ a zatim plaćati tzv. royalty ‘Starbucksu’. Ugledni poslovni portal zaključuje kako je ugovor s ‘Starbucksom’ nova potvrda promjene poslovne strategije ‘Nestlea’, koji je, podsjećaju, desetljećima izbjegavao jači ulazak na tržište kave procjenjujući da je to uglavnom sirovinski biznis s malim mogućnostima dodane vrijednosti. Spomenuti zaokret ‘Nestlea’ najavljen je prošle godine preuzimanjem brenda ‘Blue Bottle Coffee’ za 425 milijuna dolara.

 

(Jutarnji.hr/SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)