Home / Vijesti / BiH / AMERIČKI “EAST-WEST INSTITUTE”: “Vrijeme je za akciju na Zapadnom Balkanu”

AMERIČKI “EAST-WEST INSTITUTE”: “Vrijeme je za akciju na Zapadnom Balkanu”

Sjedinjene Države bi zajedno sa Evropskom unijom trebale ohrabriti lidere partija u Bosni i Hercegovini da se dogovore o novom izbornom zakonu. U protivnom bi Visoki predstavnik trebao iskoristiti bonske ovlasti, preporučio je američki “East-West Institute.

Ključna je to preporuka plana za Zapadni Balkan, koji je objavio Američki “East-West Institute” u saradnji sa Nacionalnim odborom za spoljnu politiku SAD-a. Jedna od preporuka koje se tiču Bosne i Hercegovine je da ova zemlja treba biti prioritet administracije SAD-a za 2018. godinu.

“SAD zajedno sa Evropskom Unijom trebaju ohrabriti vođe stranaka da dogovore novi Izborni zakon. U slučaju da ne uspiju, Visoki predstavnik treba iskoristiti svoje ovlasti i upetljati se”, navodi se u zaključcima za BiH.

Prilagođavanje dejtonskin institucija EU legislativi, bliski odnosi sa NATO savezom te osnivanje BH-Američkog fonda za jačanje malih i srednjih preduzeća, ostale su preporuke iz izvještaja.

Najbolji odgovor na nefunkcionalnost BiH je napraviti članstvo u EU realnom opcijom, navodi se u istom dokumentu.

East- West Institute je nevladina organizacija, globalna mreža uticajnih članova i članica, kako je navedeno, posvećenih izgradnji povjerenja i prevenciji konflikata širom svijeta.

(BHRT/SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)