Home / Kompanije i Tenderi / NIJE ŠALA: Nikola tužio Teslu, traži dvije milijarde dolara; evo zbog čega…

NIJE ŠALA: Nikola tužio Teslu, traži dvije milijarde dolara; evo zbog čega…

Manje poznati električni start-up Nikola Motor Company odlučio je tužiti Teslu zbog krađe intelektualnog vlasništva.

Nikola Motor Company postao je poznat širom svijeta 2016. godine kada je najavio električni kamion nevjerojatnih performansi. Bilo je to još u svibnju te godine, puno ranije prije no što su u Tesli uopće odlučili na električni kamion. U međuvremenu je stigao i prototip, pa i drugi model pod imenom Nikola Two. No serijski model još uvijek čekamo.

I dok se Nikola mučio sa startom proizvodnje, svoju viziju električnog kamiona pripremali su i u Tesli. Kad su vidjeli prve skice, u Nikoli su reagirali pismenim upozorenjem sa zahtjevom da se premijera odgodi dok se ne riješe sporni elementi. Naime, Nikola smatra kako je Tesla s njihova kamiona ukrala brojna dizajnerska rješenja. U Tesli se nisu obazirali na upozorenja i pustili su prototip u javnost.

Sada je stigla tužba, a ona kaže kako je krađa dizajna uzrokovala zabunu kod potencijalnih kupaca koji su prevareni uplatili depozit za Teslin Semi. Potražuju ni više ni manje nego čak dvije milijarde dolara. U svakom slučaju, Tesla nije patentirala niti jedan dizajnerski detalj sa svog kamiona, dok je Nikola za svoje vozilo dobio šest patenata. Među njima su vjetrobran, aerodinamički detalji, smještaj vrata i prednji odbojnik, sve rješenja prvi put viđena na nekom kamionu. Iako je Tesla nastala puno prije Nikole, kad su u pitanju kamioni, sličnosti su neosporne.

 

(Index/SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)