Home / Ličnosti / Bin Salman: Palestinci trebaju prihvatiti Trumpov prijedlog ili neka šute

Bin Salman: Palestinci trebaju prihvatiti Trumpov prijedlog ili neka šute

Saudijski princ, prijestolonasljednik Mohamed bin Salman rekao je čelnicima jevrejskih grupa sa sjedištem u SAD da palestinsko vodstvo mora prihvatiti uvjete za mir koje je ponudila administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavili su izraelski mediji.
Tokom zatvorenog sastanka prošlog mjeseca u New Yorku s liderima organizacija Bin Salman je oštro kritizirao palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, objavio je Kanal 10 u nedjelju, citirajući izraelske diplomatske izvore.

– U nekoliko posljednjih decenija palestinsko vodstvo propustilo je priliku za prilikom i odbilo sve mirovne prijedloge koji su ponuđeni – navode se riječi Bin Salmana u tekstu Baraka Ravida, višeg diplomatskog dopisnika Kanala 10.

– Vrijeme je da Palestinci prihvate ponude i pristanu da dođu za pregovarački sto ili da zašute i prestanu se žaliti.

Trump je priznao Jerusalem kao prijestonicu Izraela u decembru, što je izazvalo međunarodnu kritiku,

Bin Salman je navodno pritisnuo Abbasa da prihvati američki prijedlog za mir nakon Trumpovog poteza. Međutim, palestinsko vodstvo je bojkotiralo Bijelu kuću od tada. Abbas je rekao da SAD nije više “iskren posrednik” u mirovnim pregovorima.

Saudijski princ i Trumpov zet Jared Kushner navodno imaju bliske odnose. Kushner je tražio od Bin Salmana savjete o regiji nakon što ga je Trump imenovao u tim koji će nadgledati pregovore između Palestinaca i Izraelaca.

Bin Salman je u kritici palestinskog vodstva naveo i da bi se mirovni pregovori između Izraela i Palestine trebali nastaviti prije nego što Saudijska Arabija i druge zaljevske zemlje normaliziraju odnose s Izraelom.

Saudijski zvaničnici nisu imali komentar na ove izvještaje.

Izvor:Vijesti.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)