Home / Ličnosti / “TAMO MOGU IĆI SAMO NAJMOĆNIJI”: Pored Arkanovog ubice, na jugu Afrike utočište našli mnogi srpski i evropski kriminalci

“TAMO MOGU IĆI SAMO NAJMOĆNIJI”: Pored Arkanovog ubice, na jugu Afrike utočište našli mnogi srpski i evropski kriminalci

U Južnoafričkoj Republici utočište mogu naći samo oni najopasniji kriminalci, koji imaju razrađene veze, i to na svjetskom nivou. Za obične prijestupnike tamo nema mjesta, jer tamo se odlazi za dosta para.

I dok se čeka potvrda informacije da je na Rtu dobre nade likvidiran Lozničanin Milan Đuričić Miki, osuđen na tri decenije zatvora zbog pomaganja u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića, pravo pitanje je koliko bjegunaca od srpskih zatvora je tamo našlo utočište.

– Tamo služi kaznu zatvora i Arkanov ubica, Dobrosav Gavrić, bivši policajac, koji je osuđen na 35 godina zatvora, jer je ubio u tom trenutku jednog od najmoćnijih ljudi na Balkanu – dodaje sagovornik Blica.

Kako navodi izvor „Blica“, “naši ljudi” nesumnjivo su na glasu i zbog toga što imaju višedecenijska iskustva: lako sklapaju nove poslove a sa dobrim pedigreom, tamošnji kriminalci ih rado prihvataju pod svoje okrilje.

– Upravo zbog toga što su radili u Srbiji imaju dobar „krimi-pedigre“ i zna se da će pristati da za tamošnje kriminalce, ali i državu, odrade šta treba. U zemlji u kojoj je aparhejd bar zvanično srušen, činjenica je da bijelci i dalje imaju prednost, čak i u kriminalnim poslovima – navodi dobro upućen izvor „Blica“. Kako kaže, ne treba zaboraviti da srpski kriminalci imaju debele veze sa kartelima iz Južne Amerike, kao i s krimi-grupama iz Australije.

– A Južnoafrička Republika je važna tačka na putu krijumčarenja kokaina između ta dva kontineta. Droga je tamo mnogo skuplja nego u Evropi. Takođe, i mnoge velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike prvo idu do zemlje na Rtu dobre nade, a zatim do Evrope – dodaje naš izvor.

 

Iako nije bilo zvanične potvrde, mediji u JAR, ali i Srbiji, mjesecima su spekulisali da je tamo utočište našao i Darko Šarić, optužen za trgovinu drogom i pranje para, za kojim se godinama tragalo. Zvanične potvrde da je Šarić našao utočište u najjužnijoj državi Afrike nije bilo, ali se u javnosti pominjalo da je navodno viđen na stadionu tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu 2010. Istovremeno, mediji, i to u JAR su brujali da je odbjegli Pljevljak uživao zaštitu Marka Henkela, policijskog generala te zemlje.

Ime generala Henkela dovodilo se u vezu i sa Veselinom – Veskom Laganinom, državljaninom Srbije koji je u JAR ubijen krajem oktobra 2013. Laganin je navodno bio povezan i sa Šarićem, kao i sa Radovanom Krejčirom, odbjeglim češkim biznismenom koji je imao jako uporište u kriminalnim krugovima. Iako se u početku sumnjalo da je Laganin ubijen u pljački, kasnije izjave policijskih zvaničnika to su demantovale, jer je, navodno, likvidiran zato što je „počeo pričati o poslovima svog prijatelja Krejčira“.

Koliko je život bjeguncima na jugu Crnog kontinenta bezbrižan, svjedoči i to da Čačanin Goran Bojović, čovjek za kojim Srbija najduže traga i čije ime je već duže od dvije decenije na Interpolovoj crvenoj potjernici. Nema razloga za strah da će Cape Town zamijeniti Srbijom, gdje je osuđen za naručivanje ubistava petorice sugrađana. Iz domovine je otišao sa mnogo novca koje je zaradio od iznuda, a iz JAR je naručio ubistva i dvojici plaćenika dao 50.000 maraka. Da je u Cape Townu stekao dobru poziciju, svjedoči i to da je poslije raspisivanja potjernice, bio ranjen i smješten u bolnicu, ali je zvanična Pretorija odbila da ga izruči Srbiji. Prije skoro šest godina glavna urednica južnoafričkog lista „City Press“ Ferial Haffajee rekla je da je ta zemlja postala utočište za srpske mafijaše.

– Jedini stranci s vještinama koje naša vlada rado prima su kubanski ljekari i srpski mafijaši – precizirala je Haffajee.

I stranci se kriju u JAR

Da Južnoafrička Republika nije utočište samo srpskim kriminalcima, i to onima osuđenima na višedecenijske robije, dokazuje i to da su tamo locirani mnogi bjegunci i to optuženi za najteža krivična djela. Holandski trgovac oružjem Augustinus Petrus Kouwenhoven (75), koji je u domovini osuđen na 19 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i prodaje oružja bivšem predsjedniku Liberije Charlesu Tayloru, uhapšen je u Cape Townu.

 

Holandski trgovac oružjem

Holandski trgovac oružjem (Foto: EPA)

On je jedan od rijetkih kojima su stavljene lisice, što je možda posljedica specijalnih političko-historijskih veza JAR sa Holandijom.

Za Radovanom Krejčirom bila je raspisana potjernica domovine Češke, ali ju je preduhitrilo pravosuđe u JAR jer je tamo osuđen na 35 godina zatvora za otmicu i pokušaj ubistva brata svog saradnika, koji je nestao sa 25 kilograma metamfetamina. U Češkoj je optužen za kreditne prevare i utaju poreza!

 

Italijanski mafijašItalijanski mafijaš (Foto: EPA)

I Vito Palacolo, odbjegli italijanski mafijaš, utočište je našao u JAR. Ali napravio je grešku, jer je otputovao na Tajland, a kad je pokušao da se vrati u Cape Town, uhapšen je po poternici.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)