Home / Vijesti / Regija / VLASNICI HOTELA DIŽU PLAĆE Mole ljude da dođu raditi, nude bonuse, božićnice, poklon bonove…

VLASNICI HOTELA DIŽU PLAĆE Mole ljude da dođu raditi, nude bonuse, božićnice, poklon bonove…

SEZONA je pred vratima, a budući da brojni ugostitelji kukaju da ne mogu pronaći radnu snagu istražili smo kakva je situacija u najvećim hotelskim grupacijama u Hrvatskoj.

Dok se neki žale na nedostatak sezonaca pa su ove godine prvi put krenuli s uvozom radne snage iz susjednih zemalja, drugi su pak tom problemu doskočili tako što su poboljšali radne uvjete.

Upravo se to dogodilo u jednoj od najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj – Valamar Rivieri. Kažu kako su povećali minimalna neto primanja i jamče 5000-7500 kuna svim zaposlenicima koji odrade puni mjesečni fond sati pa im se zato, tvrde, sezonci vraćaju.

Valamar će u sezoni zapošljavati više od 6600 ljudi

“Ove smo godine otvorili 600 novih radnih mjesta pa ćemo u sezoni 2018. zapošljavati više od 6600 zaposlenika koji će raditi u 30 hotela i 15 kampova od Istre i Kvarnera do Dubrovnika.
Također, ove ćemo godine ponuditi čak 1200 ugovora za stalnog sezonca i 400 novih ugovora za stalni radni odnos. Valamar Riviera pokrenuo je 2016. godine program Valamar +3 koji nudi niz dodatnih pogodnosti našim zaposlenicima na sezonskim poslovima koji uđu u mjeru stalnog sezonca te im se uvjeti maksimalno izjednačavaju sa zaposlenicima u stalnom radnom odnosu.

U tijeku je proces zapošljavanja i sve ide prema planu. Bilježimo zaista veliki interes za rad u našim objektima, a ono što nas posebno veseli je i iznimno velik broj kolega koji nam se iz godine u godinu vraćaju. Osiguravamo najbolje uvjete za sezonski rad u turizmu u Hrvatskoj što su prepoznali i naši postojeći i budući zaposlenici. Dvije trećine zaposlenika Valamara je lokalno stanovništvo iz naših destinacija, a ostali kolege nam stižu većinom iz kontinentalne Hrvatske. Tako da zaposlenike prvenstveno pronalazimo na hrvatskom tržištu rada”, odgovorili su iz Valamar Riviere za Index.

Navode kako kontinuirano ulažu u smještaj za sezonske radnike koji dolaze raditi iz drugih dijelova Hrvatske i regije.

U posljednje dvije godine u hotele za zaposlenike Kuće Valamar uložili su, dodaju, više od 60 milijuna kuna, a ove godine otvaraju i četvrtu Kuću Valamar koja će tako od ove sezone biti dostupna na dvije lokacije, u Poreču te u Krku i Rapcu.

“Sezonci u Valamaru imaju na raspolaganju kontinuirane edukacije i treninge, priliku za nagrade u okviru 21 programa nagrađivanja te mogućnosti napredovanja i razvoja karijere u svim segmentima turističkog poslovanja. Sezonski posao prvi je korak prema stalnom cjelogodišnjem poslu i razvoju karijere u najvećoj turističkoj kompaniji u zemlji”, kažu u Valamar Rivieri.

HUP Zagreb koji drži Sheratone teško pronalazi osoblje u Dubrovniku

O problemima s nedostatkom radne snage progovorili su pak u također jednoj od najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj – HUP-u Zagreb – koja između ostalih drži hotele Sheraton u Zagrebu i Dubrovniku, zatim Westin, Panoramu, te ukupno četiri hotela u Dubrovniku, kao i luksuzne apartmane i vile u Srebrenom.

“Izazove u nedostatku osoblja imamo, kako u hotelima u Zagrebu tako i u Dubrovniku. Nedostatak radne snage naročito eskalira za vrijeme ljetne sezone na obali kada određen broj potencijalnih kandidata odlazi raditi na Jadran. Najteže nam je pronaći pomoćne radnike, sobarice i konobare”, kažu u ovoj hotelskoj grupaciji.

U hotelima u Zagrebu najveću prednost vide u tome što su u mogućnosti osigurati kadrovima posao tijekom cijele godine te tako osigurati njihov ostanak.

“Za određene pomoćne poslove angažiramo studente na povremeni rad. Surađujemo direktno i sa strukovnim fakultetima (turizam i ugostiteljstvo) gdje pokušavamo pronaći buduće zaposlenike recepcije, rezervacija i odjela hrane i pića”, kažu te dodaju kako dosad nisu uvozili radnu snagu.

Na pitanje kakve uvjete nude svojim zaposlenicima, ističu kako svim radnicima osiguravaju sigurnu plaću koja se uvijek isplaćuje u roku.

“Pored svih davanja koja se radnicima osiguravaju sukladno Kolektivnom ugovoru, dodatno radnicima u Dubrovniku osiguravamo smještaj i topli obrok”, stoji u odgovoru tvrtke HUP Zagreb.

Iz hotelske grupacije Jadranski luksuzni hoteli također su nam rekli kako se trend sve težeg pronalaska kvalificiranih sezonskih radnika, uočljiv u posljednje tri do četiri godine, nastavlja i ove sezone.

Jadranski luksuzni hoteli daju božićnicu i bonuse, a počeli su i uvoziti radnike

“Kao i dosadašnjih godina u većini je hotela tvrtke Jadranski luksuzni hoteli najveća potreba za kadrovima u hotelskim operacijama. Sve sezonske radnike JLH u najvećoj mjeri zapošljava izravno, dok se usluge drugih tvrtki rjeđe koriste. Najveći broj naših sezonskih radnika dolazi iz kontinentalne Hrvatske, a od ove godine započeli smo i sa zapošljavanjem inozemnih radnika putem radne dozvole te ove godine očekujemo zaposliti između 10 i 20 osoba i to iz Bosne i Hercegovine i Makedonije”, kažu u JHL-u.

Navode kako “Jadranski luksuzni hoteli godinama kontinuirano ulažu u poboljšanje uvjeta rada svih svojih zaposlenih djelatnika bez obzira na trajanje ugovora, dakle uključujući i sezonske radnike. Svim sezonskim radnicima osiguran je besplatan smještaj i besplatan topli obrok te naknada pune cijene prijevoznih troškova. Svi zaposlenici JLH, kako sezonski tako i stalni, imaju i povlasticu besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja koje im osigurava poslodavac, te pravo na božićnicu u visini od 2.500 kn i prigodni poklon-bon u vrijednosti od 600 kn”.

“Kako je nedavnom promjenom poreznih propisa, od ove godine za sezonske radnike neoporeziv trošak smještaja i prehrane, odluka je poslodavca da cjelokupnu tako ostvarenu uštedu preusmjeri u plaće. Također, dosadašnja praksa JLH je da tijekom glavne sezone radnicima pored plaće isplati i stimulaciju u vidu ljetnog bonusa u novčanom iznosu od 1.000,00 kn neto za sve radnike, što će vrijediti i za 2018., a neovisno o predloženim poreznim izmjenama od 1.svibnja 2018.g. uslijed će i povećanje osnovne plaće za 3,9 posto, u odnosu na prethodnu godinu”, kažu nam u JLH-u.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i tvrtka Laguna Novigrad d.d. koja upravlja turističkim brendom Aminess Hoteli i Kampovi potpisali su novi kolektivni ugovor kojim je osigurana najveća osnovica za obračun plaća u turističkoj djelatnosti u Istri.

Povećali osnovnu bruto plaću za 5.5 posto

Za zaposlenike novigradske tvrtke koja hotele i kampove ima u Istri i Dalmaciji dogovoreno je povećanje osnovne bruto plaće za ukupno 5,5 posto. Od toga, 1,5 posto otpada na uštede nastale izmjenama pravilnika o porezu na dohodak, glede oporezivanja smještaja i prehrane sezonskih radnika, dok 4 posto predstavlja stvarno povećanje, pa će se tako od 1. svibnja 2018. godine najniža osnovna plaća koja se množi pripadajućim koeficijentom radnog mjesta povećati s dosadašnjeg iznosa 3.820,00 kuna na iznos od 4.030,10 kuna. Najveća je to osnovica za obračun plaća u ovoj djelatnosti u Istri, a zasigurno i među najvećima u Hrvatskoj.

Iz Aminessa ističu kako su i ubuduće spremni sredstva koja se uštede na umanjenim davanjima državi transferirati u povećanje plaća. Radnici će također u prosincu ostvariti pravo na božićnicu u neoporezivom iznosu od 2.500,00 kuna. Božićnicu u punom neoporezivom iznosu ostvarit će i sezonski radnici koji su u radnom odnosu bili duže od 9 mjeseci, dok bi radnici koji su radili od 6 do 9 mjeseci ostvarili pravo na razmjerni dio. Radnicima će se isplatiti i dar u naravi u neoporezivom iznosu koji za ovu godinu iznosi 600,00 kuna, a pravo na dar u naravi ostvaruju svi radnici koji će biti u radnom odnosu u studenom. Ukoliko se ostvare planirani rezultati, radnicima će se dodatno isplatiti po 500,00 kuna neto za srpanj i kolovoz koji su radno najintenzivniji. Kao i svake godine, Aminess će u prosincu roditeljima koji imaju djecu mlađu od 15 godina isplatiti dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna.

Predsjednica Uprave Lagune Novigrad, Zrinka Bokulić, naglasila je kako Aminess njeguje kulturu rada koja cijeni kolegijalnost i nagrađuje inovativnost i osobni angažman svakog zaposlenika.
“Tome u prilog ide i činjenica da smo jedna od samo dvije turističke kompanije koje su nositelji certifikata Poslodavac partner, dok se u praksi odnos prema radu potvrđuje i visokom stopom povrata zaposlenika od čak 70 posto”, kaže Bokulić.

Liburnia ne želi komentirati svoju poslovnu politiku

Hotelska grupacija Liburnia Riviera hoteli nije htjela odgovoriti na naš upit o uvjetima djelatnika kao i o nedostatku radne snage nego su nam samo kratko odgovorili da ne komentiraju svoju poslovnu politiku.

Ostali hotelijeri kojima smo se javili (Solaris, Arenaturista, Jadranka hoteli i Remisens hoteli) nisu nam odgovorili na upit.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)