Home / Ličnosti / PITANJA SU – ZAŠTO I ZAŠTO BAŠ SAD: Turska hitno povlači sve svoje zlato iz SAD-a

PITANJA SU – ZAŠTO I ZAŠTO BAŠ SAD: Turska hitno povlači sve svoje zlato iz SAD-a

Središnja banka Turske odlučila je vratiti u zemlju 220 tona zlata pohranjenih kod FED-a Sjedinjenih Država. Velike poslovne banke u Turskoj su učinile isto kao i Središnja banka. Radi se o preteči povratka na multipolarni globalni financijski sustav, rekao stručnjak za plemenite metale iz Švicarske

Od 2012. godine, nekoliko zemalja odlučilo je vratiti svoje zlatne rezerve pohranjene u blagajni FED-a Sjedinjenih Američkih Država, a aktuelni potez Turske odražava predstojeći povratak globalnoj financijskoj multipolarnosti, izjavio je u intervjuu Claudio Grass, stručnjak za plemenite metale u Švicarskoj.

“Po mom mišljenju, postoji nekoliko objašnjenja za ovaj korak Ankare. Turska privreda trenutno je suočeno s velikim poteškoćama, uključujući i pad turske lire u odnosu na američku valutu posljednjih godina”, rekao je sugovornik.

Prema njegovim riječima, vraćanjem zlatnih rezervi, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokazuje kako se više ne oslanja na Sjedinjene Države kao partnera.

“Turska je i dalje članica NATO-a, ali ima razloga vjerovati da Erdogan sada namjerava ići svojim putem, a zlato mu dopušta financiranje, kupnju i prodaju valuta bez prolaska kroz globalni bankarski sistem”, tvrdi gospodin Grass.

Treba naglasiti da svijet postaje manje centraliziran, ili se čak vraća iz unipolarnog svijeta u multipolarni svijet.

“Vidimo da zemlje sve više postaju svjesne da je mnogo pametnije zadržati zlatne rezerve na svojoj teritoriji”, rekao je sugovornik.

Neki posmatrači pretpostavljaju, da je  preuzimanjem svih zaliha zlata iz SAD-a, Ankara jednostavno reagirala na pogoršanje odnosa s Washingtonom.

Postavlja se pitanje je li turski predsjednik “igrao” protiv američke valute. On je kritizirao kredite u dolarima, tvrdeći da međunarodni krediti trebaju biti odobreni u zlatu, umjesto u dolarima.

 

(Logicno.com/L.R./Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)