Home / Vijesti / BiH / Na 4. Energetskom samitu jedna od ključnih tema i tržište energije-REFORMA ENERGETSKOG TRŽIŠTA MORA BITI NASTAVLJENA

Na 4. Energetskom samitu jedna od ključnih tema i tržište energije-REFORMA ENERGETSKOG TRŽIŠTA MORA BITI NASTAVLJENA

(Sarajevo, 20.04.2018) Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini je formalno otvoreno 1. januara 2015. godine. Od tada pa do danas preko 5000 firmi je ili promijenilo svog snabdjevača električnom energijom ili je sa postojećim snabdjevačem uspjelo ispregovarati bolje uslove snabdijevanja električnom energijom. Nastavak reformi u elektroenergetskom sektoru u Bosni i Hercegovini bi trebao donijeti istu prednost i kategoriji domaćinstava, tako da i oni mogu izabrati svog snabdjevača ukoliko im on ponudi bolju cijenu ili uslove snabdijevanja električnom energijom.

Energetski samit 2017 (3)

«Poseban panel smo posvetili tržištu električne energije i gasa, kako bi ključni ljudi energetskog sekora definisali mjere koje očekujemo od donosilaca odluka da provode u narednim godinama u cilju usklađivanja sa EU zakonodavstvom i zahtjevima Energetske zajednice, i stvaranju transparentnih, privlačnih i potrošački orijentisanih sektora gasa i električne energije», najavio je Ognjen Marković, direktor USAID EIA projekta.

Za razliku od sektora električne energije koji je posljednih godina doživio značajan napredak i promjene, u sektoru gasa ne postoji uređen zakonodavni okvir koji bi bio usklađen sa propisima Energetske zajednice tj. Evropske unije koje je Bosna i Hercegovina obavezna da ispoštuje. Nepostojanje adekvatne legislative utiče na transparentnost cijena i sigurnosti snabdijevanja gasom. Zbog toga ćemo na četvrtom Energetskom samitu koji se održava od 25. do 27. aprila u Neumu pokrenuti proces traženja rješenja za dinamične i efikasne reforme u ovom sektoru te nastavak reformi u sektoru električne energije.

Četvrti put, u organizaciji USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske od 25. do 27. aprila, 2018, Neum će biti mjesto susreta ključnih aktera energetskog sektora u BiH. Donosioci odluka, javnost, kao i ključni eksperti i zainteresirani investitori razgovarat će o najaktuelnijim temama u sektoru koji, uz prave političke odluke koje se još čekaju, može biti pokretač privrednog razvoja u BiH.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)