Home / Kompanije i Tenderi / “Prikriveni” novinar u skladištu Amazona: Radnici mokre u flaše zbog straha od otkaza

“Prikriveni” novinar u skladištu Amazona: Radnici mokre u flaše zbog straha od otkaza

Naime, novinar James Bloodworth se zaposlio u Amazonu kako bi istraživao o najlošije plaćenim poslovima te je nakon obavljenog zadatka rekao za The Sun kako neki radnici u Amazonovom skladištu u Velikoj Britaniji doživljavaju pravu tiraniju i rade u strahu, a kao primjer naveo da radnici “mokre u flaše” zbog straha da će dobiti otkaz ukoliko ih neko ne zatekne na radnom mjestu dok su u toaletu ili pauzi.

Novinar je istakao da je u firmi jako malo toaleta te da se neki radnici trude piti što manje vode kako ne bi imali potrebu ići u toalet.

“Onima koji rade na posljednjem spratu najbliži toalet je četiri sprata niže, a do njega trebaju ići pokretnim stepenicama. Radnici su mokrili u flaše iz straha da ne budu kažnjeni zbog “praznog hoda”, izjavio je Bloodworth.

Amazon je navodno praktikovao pratiti koliko brzo njihovi radnici u skladištu mogu uzeti i zapakovati određeni artikl sa police uz nametanje pauza i ciljeva. Firma je radnike upozoravala o “negativnim poenima” u slučaju ne ispunjavanja ciljeve ili prekoračenim pauzama.

Radnici su u svojim iskustvima govorili i o strahovima za uzimanje bolovanja u slučaju bolesti.

“Zadaci i ciljevi svake godine rastu. Pakovanje 120 proizvoda po satu je užasno teško”, ispričala je radnica.

Druga uposlenica je kazala da je bila bolesna tokom trudnoće, ali da je i dalje dobijala upozorenja ukoliko ne ispuni zadanu normu.

Uprkos ovim svjedočenjima iz kompanije Amazon su saopćili da čine sve kako bi osigurali bezbjedno i pozitivno radno okruženje za sve svoje zaposlenike i da navedene informacije o uslovima rada ne smatraju vjerodostojnim s obzirom da nemaju dokaze da se radi o pravim uposlenicima njihove kompanije.

Klix/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)