Home / Ličnosti / Bio je ”mlad i lud” pa pojeo puža, i radi toga ostao u invalidskim kolicima doživotno!

Bio je ”mlad i lud” pa pojeo puža, i radi toga ostao u invalidskim kolicima doživotno!

Prije osam godina Ballard se zezao s prijateljima na tulumu. Jedan od njih izašao je u vrt, uzeo u ruku puža golaća i izazvao ga da ga pojede. Snažni Sam, koji je u to vrijeme trenirao ragbi, nije se prepao malog puža, no stvari su vrlo brzo pošle po krivu.

Ispostavilo se da se preko puža zarazio parazitskom larvom štakora. Premda se najčešće nalazi kod glodavaca, puževi i rakovi mogu biti prijenosnici ako su se počastili izmetom zaraženog štakora, piše SF Gate.

Da stvar bude gora, ovo nije bio jednostavan slučaj u kojem je trebalo izliječiti infekciju. Parazit je dospio do Ballardovog mozga nakon čega je pao u komu koja je trajala 420 dana, piše news.com.au.

Mladić iz Sidneyja, 10 godina nakon nesretnog slučaja, danas je kvadriplegičar. Da bi funkcionirao, potrebna mu je njega 24 sata, ne može disati bez pomoćnih tuba kao ni jesti, a često pati od napadaja. Obitelj se trudi, no jedva pokriva troškove zahtjevne njege.

Ballardov je slučaj tragičan, ali je i vrlo rijedak, kažu iz Centra za kontrolu bolesti (CDC). Ovaj parazit može zaraziti ljude, ali ni to nije toliko često. ‘Ipak, ako se i zaraze, većina ljudi se u potpunosti oporavi s uobičajenim tretmanom liječenja’, stoji na stranicama CDC-a. Parazit s vremenom i ugine, čak neovisno o medicinskoj intervenciji i liječenju.

Centar za kontrolu bolesti savjetuje da se ne jedu sirovi ili slabo kuhani puževi, žabe i rakovi.

U siječnju prošle godine istim se parazitom zarazio par iz San Francisca dok su bili na medenom mjesecu u Mauiju. ‘Osjećala sam se kao da ću iskočiti iz vlastite kože. Osjećala sam stravičnu bol u raznim dijelovima tijela. Moj muž Ben je u prvim simptomima osjećao nemir. Potom su ga ulovili užasni bolovi u ramenima i laktovima’, ispričala je Eliza Lape. Oporavljali su se mjesecima.

Kroner/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)