Home / Vijesti / BiH / Turski ljekari spasili život bebi iz BiH: “Adijan je sada u potpunosti zdrav”

Turski ljekari spasili život bebi iz BiH: “Adijan je sada u potpunosti zdrav”

Bračni par iz Sarajeva Bakir i Medina Kahriman prvi put su postali roditelji 27. februara ove godine, kada je na svijet došao njihov sin Adijan. No, 10 dana kasnije potreslo ih je saznanje da njihov sin ima probleme sa srcem, piše Anadolu Agency (AA).

Obzirom da je kod malog Adijana uspostavljenja transpozicija velikih krvnih sudova, koji dovode krv do srca, njegov život je bio ugrožen. Stoga je hitno prebačen u Tursku, gdje je sa svega 43 dana uspješno operisan i sada je ponov zdrav. Adijan je podvrgnut operaciji zvanoj “arterial switch” ili zamjena arterija, u bolnici Acibadem u Istanbulu.

Operaciju je obavio profesor kardiovaskularne hirurgije Tayyar Sarioglu, zajedno sa još 10 doktora, a operacija je trajala pet sati.

U razgovoru sa novinarom AA, doktor Sarioglu je istakao kako je kod bebe Adijana dijagnosticirana transpozicija velikih krvnih sudova, zbog čega je mu je bilo otežano disanje.

Rekao je kako je nakon pretraga uslijedio jedan komplikovai operativni zahvat, na osnovu kojeg su uspješno zamijenjena mjesta arterija koje hrane srce.

Istakao je kako se radi o vrlo rijetkoj bolesti.

“Beba Adijan je sada u potpunosti zdrava. Postao je beba koja ima sasvim normalno srce. Da ga kojim slučajem nismo operisali na vrijeme, ne bi preživio. Sačuvali smo jedan život”, istakao je doktor Sarioglu, naglasivši kako Adijan trenutno ima tri kilograma.

On je rekao kako je srce Adijana bilo zaustavljeno u toku od 1,5 sati tokom operacije, kada je i otvoreno te je obavljena operacija. Dodao je kako je srce kod bebe od 43 dana veličine oraha.

Podsjetio je kako se ove operacije uspješno obavljaju samo u pojedinim velikim zdravstvenim centrima u svijetu, zbog toga je ova bolnica do sada operisala pacijente iz različitih dijelova svijeta.

Majka Medina Kahriman (25) nije mogla opisati sreću zbog činjenice da je operacija uspješno obavljena te da je njen sin zdrav.

“Zahvaljujem se prvo našem doktoru, ali i svim uposlenicima bolnice koji su moje dijete prihvatili kao svoje. Kada moj sin poraste pričat ću mu o tome kolika mu je ovdje posvećena pažnja”, istakla je Kahriman.

AA/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)