Home / Kompanije i Tenderi / PET SATI SE ZNOJIO PRED 44 SENATORA: Američki senat ispitao vlasnika Facebooka, evo što im je odgovorio

PET SATI SE ZNOJIO PRED 44 SENATORA: Američki senat ispitao vlasnika Facebooka, evo što im je odgovorio

Tijekom skoro pet sati ispitivanja koje su provela 44 američka senatora Zuckerberg se ponovo ispričao za niz problema s kojima se suočava Facebook, od manjkave zaštite podataka do ruskih agenata koji su koristili Facebook kako bi utjecali na američke izbore

No 33-godišnji internetski mogul nije dao jasno obećanje da će podržati kongresnu regulaciju najveće svjetske društvene mreže i drugih američkih internetskih kompanija. “Moj tim će dalje surađivati s vama kako bismo razgovarali o raznim problemima”, odgovorio je Zuckerberg na pitanje što misli kakva je regulativa potrebna. Investitore se dojmio njegov nastup.

Dionice Facebooka omale su najveći rast u skoro dvije godine, završivši s dobitkom od 4,5 posto. Dionice su naglo pale prošli mjesec kada se doznalo da je Cambridge Analytica, politička konzultantska tvrtka čiji je klijent među ostalim bila i izborna kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, od Facebooka prikupila milijune osobnih informacija korisnika. Najnovija procjena je da je time pogođeno 87 milijuna korisnika Facebooka.

To otkriće uzrokovalo je nepovjerenje među korisnicima, oglašivačima, zaposlenicima i ulagačima koji su već imali problema s Facebookovom reakcijom na lažne vijesti i njegovu ulogu u američkim izborima 2016.

U tamnom odijelu umjesto uobičajene majice i traperica, Zuckerberg je uglavnom bio hladnokrvan i ozbiljan dok su ga senatori ispitivali. Na pitanje ima li Facebook monopol, rekao je: “Ja doista ne mislim tako”.

Osmjehnuo se dok se publika smijala. Facebook je objavio u rujnu da su Rusi pod lažnim imenima koristili tu društvenu mrežu kako bi pokušali utjecati na američke glasače u mjesecima pred izbore 2016. pišući o aktualnim temama i kupujući oglase. “Mislimo da je moguće da tu postoji veza”, odgovorio je Zuckerberg na pitanje postoji li veza između prikupljanja podataka korisnika koje je radila Cambridge Analytica i političke propagande koju je obavljala s Kremljem povezana internetska istraživačka agencija tijekom predsjedničkih izbora 2016., za koje Facebook kaže da ju je vidjelo oko 126 milijuna ljudi.

Zuckerberg je rekao senatorima kako smatra da se u slučaju Cambridge Analytice ne radi o prekršaju. Ipak, priznao je kako Facebook nije obavijestio Savezno povjerenstvo za trgovinu 2015. kada je prvi put doznao da ta tvrtka prikuplja podatke.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)