Home / Vijesti / BiH / Čović onemogućava demokratiju među bh. Hrvatima

Čović onemogućava demokratiju među bh. Hrvatima

Novo političko saopštenje Hrvatskog narodnog sabora, inače privatne nevladine organizacije Dragana Čovića i njegovog HDZ, kojoj on obezbjeđuje finansiranje, mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, doživljavamo kao nastavak politike ucjena na koju je predsjednik HDZ-a odavno navikao.

U potpunosti odbacujemo tvrdnje da želimo podijeliti državu i od Federacije BiH napraviti entitet sa bošnjačkom većinom. Očigledno je da je Čović, koji gvozdenom rukom onemogućava demokratiju među bh. Hrvatima, prepoznao da je SDP najveća smetnja njegovim željama da institucionalno potpuno ovlada državnim i entitetskim institucijama.

Danas je svima jasno kako njemu, odnosno, HDZ-u i HNS-u, zaštita kolektivnih prava bh. Hrvata služi samo kao izgovor za očuvanje vlastitih pozicija, privilegija, a neki bi rekli i slobode. Upravo zbog toga sva tobožnja briga za narod se svela na prijetnju blokadom vlasti i pokušaj da politikom ucjena izdejstvuje zakonske garancije da može ovladati sa 12 od 17 zastupnika u Klubu Hrvata iz Doma naroda FBiH. Na taj način bi HDZ dobio zakonsku garanciju da će biti nezaobilazan faktor prilikom imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH, što u osnovi znači i nezaobilaznu poziciju u formiranju svih narednih vlada FBiH, bez obzira kakav će imati izborni rezultat.

Mi u SDP BiH, zajedno sa DF-om, ponudili smo prijedlog Zakona o višečlanim izbornim jedinicama i broju mandata, koji rješava principe iz presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, a istovremeno je u skladu sa Izbornim zakonom BiH, Ustavom Federacije BiH i u skladu sa  pravilima Venecijanske komisije. Taj prijedlog nikada nije razmatran od strane Federalnog Parlamenta zahvaljujući blokadi SDA i HDZ-u.

Moramo priznati kako nam je razumljiv strah Dragana Čovića, jer mu mi u SDP-u nikada nećemo ponuditi argumente, niti dopustiti da podijeli FBiH. SDP je potpuno posvećen i više puta smo dokazali svoju punu opredjeljenost jačanju institucija države BiH, uvažavajući prava sva tri konstitutivna naroda.

Pokušaj otimanja suvereniteta iz ruku građana, prebacujući ga samo na ona područja u kojima HDZ ima jak politički i društveni uticaj, jeste dobro zapakovan poziv na podjelu ove države i to po etničkim linijama. To nije ništa drugo, nego odavno prevaziđeni srednjovjekovni  feudalni sistem vladanja što su konačno vidjeli svi koji su pokušali pokazati razumijevanje i pomoći u dolasku do rješenja zasnovanih na demokratskim principima.

Sva bahatost i spremnost na sve da sačuvaju stečene pozicije kad je u pitanju HDZ najbolje se demonstrira njihovom blokadom donošenja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, vezanih za video nadzor na glasačkim mjestima i skeniranje glasačkih listića. Očigledno je da pooštrena kontrola glasačkog procesa ne ide u korist HDZ-u, koji upravo zahvaljujući zloupotrebama izbornog procesa opstaje na vlasti.

Jasno je da ne postoji nijedan argument kojim HDZ može opravdati zašto je protiv toga da delegati u Domu naroda odlučuju o vitalnom nacionalnom interesu ili zašto su protiv poštenih i slobodnih izbora. Zato, po staroj ustaljenoj praksi, pokreću isprazne optužbe pokušavajući  SDP svrstati u bošnjačke stranke. Već smo odavno prestali odgovarati na ove optužbe kroz medije, a najbolji odgovor će dati birači u oktobru. Svako neka se bavi svojim problemima, jer postaje očito kako osim sukoba interesa HDZ-a i interesa države BiH, sve više u HDZ-u ne mogu sakriti ni činjenicu unutarstranačkih sukoba. SDP će i dalje štititi interese države i boriti se da osiguramo jednakopravnost svih građana i naroda na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)