Home / Vijesti / BiH / Brza cesta -od Sarajeva do Goražda za 45 minuta, uskoro i ceste u Krajini

Brza cesta -od Sarajeva do Goražda za 45 minuta, uskoro i ceste u Krajini

Podsjećamo, prošle sedmice je raspisan tender za prvu fazu izgradnje koja podrazumijeva proboj tunela i postavljanje pregrade, što je najznačajniji, ali i najzahtjevniji dio izgradnje. Prva faza će koštati 70 miliona KM, a rok za izgradnju tunela Hranjen je 36 mjeseci.

“Politika je svoje rekla i poslije ovog politika više nema šta da govori, sada govore procedure, izvođači, projektanti i mislim da je ovo projekt koji je najspremniji za realizaciju s obzirom na to da ne trebaju više nikakve odluke. Za nas je tunel tenderisan, stvar optimizacije samog projekta bit će stvar koja će se desiti nakon odabira najpovoljnijeg izvođača, a taj najpovoljniji izvođač podrazumijeva da će imati i najpovoljniju trasu. Zvaničnike kantona smo upoznali o dinamici realizacije cijelog projekta, a to je poluprofil kompletne brze ceste. Ovo je prva brza cesta za Autoceste FBiH koju počinjemo raditi i mi se nadamo da ćemo vrlo brzo rješavati pitanja i prema Jajcu i prema Tuzli i od Širokog prema Hrvatskoj, kao i pitanje brze ceste za Krajinu”, izjavio je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste.

Izgradnja tunela Hranjen predstavlja historijski projekt za Goražde jer će se cestovna udaljenost grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, umjesto dosadašnjih sat i po.

“Ovo je epilog dugogodišnjih aktivnosti koje smo vodili, znamo da je prošle sedmice raspisan tender za izgradnju tunela, a danas smo upoznati o elementima samog tendera i ovo je jedan bitan trenutak za BPK Goražde i Istočnu Bosnu”, izjavio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

U delegaciji JP Autoceste FBiH bili su i izvršni direktor za projektovanje i građenje Jasmin Bučo te izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Ivica Ćurić, a sastanku je u zgradi BPK Goražde prisustvovao i premijer Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj.

“Radostan sam što je realizacija brze ceste konačno krenula. Sarajevski kanton odavno učestvuje u realizaciji projekata na području BPK, mi smo uradili i dio rekonstrukcije saobraćajnice iz smjera Trnova preko Grebka, a učestvovali smo i u finansiranju dokumentacije za ovaj projekt. Tunel Hranjen je glavni dio ove trase i treba što prije početi realizaciju tog projekta. Dobro je što je i Federalna vlada prihvatila finansiranje, ne sumnjam da će ovo biti uspješno završeno, jer ovo je konačno prvi konkretan korak da se krene u realizaciju ovako značajnog projekta”, kazao je Zolj.

izvor:Klix.ba
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)