Home / Nauka i Tehnologija / KUĆA OD 6.000 EURA: Riješite stambeno pitanje jeftino i pametno

KUĆA OD 6.000 EURA: Riješite stambeno pitanje jeftino i pametno

Među najpristupačnijim izloženim projektima bile su montažne kuće koje se mogu naći i od 6.000 eura a koje pritom izvanredno izgledaju, prenosi “Infopult24“…

Montažne kuće, koje su 30 posto jeftinije od tradicionalnih, pa tako vikend kuća od 31 kvadrat košta 6.040 eura, a stambena od 100 kvadrata 16.180 eura.

Kuća za četvoročlanu porodicu, po principu “ključ u ruke”, može da se dobije za 25.000 eura, a u sivoj zoni za 180-200 eura po kvadratu.

“Montažne kuće su česte u svijetu. A i kod nas postaju sve popularnije. Jeftine, tople, ekološke i useljive kroz samo nekoliko dana, a vijek materijala koji koristimo je 100 godina“, objasnio je jedan građevinac.

Proizvođači ističu i da su montažne kuće mnogo fleksibilnije od zidanih, te im zemljotresi, olujni vjetrovi i poplave ne mogu ništa.

“Ljudi čije su kuće prije poplavljene, najbrže su riješili taj problem. Tokom poplava u Obrenovcu voda nije odnijela nijedan montažni objekat“, rekli su u jednom preduzeću, dok su u drugom objasnili da koriste negorivi materijal, kako se u slučaju požara kuća ne bi urušila.

Proizvođači kažu da popularnost ovih kuća raste jer mlađe generacije sve češće žele da njihovi domovi nose njihov lični pečat, pa uz tipske kuće imaju i opciju “po želji kupca“.

“Naša arhitektkinja je tu da osmisli kuće u skladu sa idejama vlasnika. Nedavno je klijent htio da mu samo jedna strana kuće bude zidana, a preostale tri u staklu, da sam izabere pločice i raspored prostorija i mi smo mu u svemu izašli u susret“, ponosni su u jednoj firmi.

Napomena: Ovo nije reklama, o proizvođačima se informišite na sajmovima, pratećim brošurama i internetu.

Skeletna gradnja montažnih objekata predstavlja novi način gradnje objekata, prije svega montažnih kuća. Riječ je o sistemu građenja pomoću najnovije tehnologije proizvodnje hladnovaljanih profila. Zahvaljujući najmodernijim softverima, pomoću kojih se izrađuju potrebne konstrukcije, moguće je proizvesti profile za vrlo zahtjevne građevine. Profili se izrađuju s potrebnim otvorima za montažu, kao i servisnim otvorima za električne, vodovodne i ostale instalacije.

Sve montažne kuće izgrađene na ovaj način mogu se oblagati različitim materijalima (OSB pločama, mineralnom vunom, stiroporom – demit fasadama, gips – kartonskim pločama, fermacell pločama itd.). Ovisno o vrsti i debljini izolacije mogu se postići koeficijenti prolaznosti topline za nisko energetske i pasivne objekte.

Montažne kuće – Po sistemu „uradi sam“

Sistem je osmišljen tako da se gradnja može izvesti po sistemu „uradi sam“ – suha gradnja objekta, pa tako za gradnju ovakvih montažnih objekata nisu potrebni nikakvi pomoćni strojevi. Trajnost montažnih kuća je do 150 godina, a ovaj sistem gradnje koristi se više od 20 godina u cijelom svijetu (Kanada, USA, Novi Zeland, Australija, Japan, Indonezija, Kina, Bliski Istok, Afrika, Skandinavske zemlje, Rusija, Južna Amerika). Ovakve montažne kuće su nekoliko puta lakše od kuća građenih na tradicionalan način, što smanjuje troškove transporta, ali i ukupne gradnje kuće.

Brojne prednosti skeletne gradnje montažnih kluća

Prednosti LGS sistema gradnje:

LGS ima visoku čvrstoću u odnosu na težinu konstrukcije (5 puta lakša od tradicionalnog građenja drvetom ili betonom i opekom). 100% je reciklirajući i preradom se može ponovno ugraditi u nove montažne kuće i ostale montažne građevine.
Materijal je anorganskog porijekla i prema tome nema truleži, iskrivljenja, napuknuća i lomova, zahvaljujući stabilnosti čelične konstrukcije.
Čelik je inertan i nema emitiranja plinova, para i ne dovodi do razvoja gljivica, kao što to uzrokuju neki materijali.
Dimenzionalno je stabilan, jer nema širenja i stezanja koja su uvjetovana pojavom vlage. Proizvodnja čelika provodi se prema određenim sistemskim standardima, tako da ne postoje razlike u kvaliteti materijala.
Čelik je nezapaljiv materijal i ne dovodi do zapaljenja konstrukcije.
Brzina gradnje štedi na vremenu i financijskim izdacima.
Velika ušteda prilikom gradnje i korištenja montažnih kuća (mogu se izgraditi nisko energetski i pasivni objekti).
Fleksibilnost u oblikovanju kuća. LGS upotrebljava najmoderniju tehnologiju za izradu konstrukcija koje se koriste za gradnju. Kuće izgrađene na ovaj način mogu se dizajnirati kako bi odgovarale najvećim protupotresnim uvjetima i jakim udarcima vjetra (do 300 km/h).Kronervijesti/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)