Home / After Work / LifeStyle / OTKRIĆE KOJE BI MOGLO TRANSFORMISATI RAČUNARSTVO: Microsoft i Institut Niels Bohr nadomak kreiranja kvantnog kompjutera
Screenshot_5-3-620x330

OTKRIĆE KOJE BI MOGLO TRANSFORMISATI RAČUNARSTVO: Microsoft i Institut Niels Bohr nadomak kreiranja kvantnog kompjutera

Ako se ispostavi da su u pravu, Microsoft će biti na vrhuncu jer će posjedovati moć da riješi probleme koji su van mogućnosti konvencionalnih računara.

U laboratoriji se nalazi serija bijelih cilindara, koji su ohlađeni gotovo do apsolutne nule u sklopu procesa stvaranja kubita, građevinskog bloka kvantnog računara.

“Ovo je hladnije od dubokog svemira, možda najhladnije mjesto u univerzumu“, kaže profesor Charlie Marcus.

Microsoft se u suradnji s ozbiljnim znanstvenicima trenutno utrkuje sa Googleom, IBM-om i startupom iz Silicijske doline Rigettijem, koji su već pokazali da mogu izgraditi sistem sa čak 50 kubita.

Ipak, znanstvenici iz Microsofta krenuli su drugim putem od svojih rivala, pokušavajući kreirati kubite pomoću subatomske čestice, a ako bi se njihov plan pokazao uspješnim- to bi značilo da bi operativni kvantni kompjuter bio mnogo lakši za korištenje.

Kvantni kompjuteri bi mogli pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, stvarajući nove superprovodljive materijale, ali i brzo mašinsko učenje.

“Mogli bismo rješavati probleme sa kojima bi superkompjuteri trčali paralelno i rješavali za nekoliko sekundi, sati ili pak, dana“, zaključuje profesor Marcus.
izvor: SB

Komentari

komentari

Check Also

karleusa

Karleuša je prvo bodrila vatrene, a onda su je ŽESTOKO RAZBESNELI! Porukom o KLANJU I LUDNICI ZAPALILA REGION!

Fudbalska reprezentacija Hrvatske u ponedeljak je sa svojim navijačima na ulicama Zagreba slavila istorijski uspeh …

Loading...