Home / After Work / LifeStyle / NOVO OTKRIĆE NEUROLOGA: Nakon prestanka rada srca, mozak je još uvijek aktivan, svjesni smo….

NOVO OTKRIĆE NEUROLOGA: Nakon prestanka rada srca, mozak je još uvijek aktivan, svjesni smo….

Neurolozi iz uglednih svjetskih klinika proveli su kliničko istraživanje i nedavno su objavili zapanjujuće rezultate

Elektromagnetska aktivnost koju znanstvenici nazivaju i ‘širenje depresije’ javlja se u ljudskom mozgu u posljednjim trenucima života.

To je otkrilo znanstveno istraživanje objavljeno ovih dana u časopisu ‘Annals of Neurology’.

Stručnjaci neurolozi, istraživali su mozak umirućih pacijenata promatrajući snažnu aktivnost koja se pojavila u njihovim mozgovima i prethodila je konačnom gašenju većine vitalnih organa.

Ovo otkriće sugerira na mogućnost da je svijest prisutna i dosta vremena nakon što tijelo umirućeg više ne daje znakove života, te da se ta svjesnost može zadržati čak i pet minuta prije no što se isključi i ljudski najsloženiji organ – mozak.
Tim neurologa, uključujući i one s Charité–Universitätsmedizin Berlin, neprekidno su nadgledali signale u mozgu devetoro umirućih ljudi.

Svaki pacijent, od onog u Berlinu do onog u Cincinnatiju u Ohiu, zadobio je fatalne ozljede mozga i nije ih se oživljavalo.

Znanstvenici su uvjereni da, kad bi se umirućima implantirale elektrode u mozak, mogli bi otkriti sam mehanizam i točan tajming događanja u samom mozgu, tijekom procesa umiranja.

Otkrili su da čak pet minuta nakon prestanka otkucaja srca, njegove moždane stanice, odnosno neuroni, mogu i dalje funkcionirati.

Ali upravo ‘širenje depresije’ označava trenutak kad se neuroni počinju gasiti prije no što nastupi sama smrt.

– Nakon što krv prestane cirkulirati tijelom, širenje depolarizacije označava gubitak pohrajene elektrokemijske energije u moždanim stanicama i nastupaju štetni procesi koji vjerojatno vode do smrti, napisao je u znanstvenom magazinu dr. Jens Dreier s Medicinskog fakulteta u Berlinu.

– Važno je da je obnovljiva ukoliko se može vratiti protok krvi, kaže Dreier.

Stanice umiru tek kad krv prestane teći krvožilnim sustavom, jer tako moždane ćelije ostaju bez kisika koji im služi kao gorivo za rad.

Stoga, kad se zaustavi krvotok, moždane stanice još rade na rezervama prije no što se kompletno isključe.

Koliko to točno može trajati je još uvijek predmet znanstvenih rasprava.

– Val proširene depresije izgleda nam kao oznaka točke u kojoj se pale neuroni po posljednji put, ali to još uvijek ne mora značiti da nakon toga nastupa istinska smrt, kažu znanstvenici.

– Kemijske promjene koje vode prema smrti počinju tom depolarizacijom, kaže dr Jed Hartings s Universityof Cincinnati College of Medicine i član istraživačkog tima.

– Nikad nismo imali metodu da dijagnosticiramo točan trenutak umiranja mozga i zapravo nemamo načina da utvrdimo sa sigurnošću kad se točno gubi sposobnost svjesnosti, priznaje američki neurolog.

Iako ove spoznaje još uvijek nemaju izravan utjecaj na tretman pacijenata, ova dijagnostička istraživanja bit će korisna u budućnosti jer bi mogla pomoći kod zatajenja srca ili moždanog udara i boljeg uspjeha u vraćanju krvotoka u funkciju.

To će ujedno otvoriti i rasprave oko doniranja organa nakon srčanog udara, budući da moždana smrt može u tim slučajevima nastupiti čak i do deset minuta nakon prestanka rada srca.

Znanstvenici su u listopadu 2017. izvijestili da su otkrili da svjesnost osobe i dalje postoji nakon što je tijelo prestalo pokazivati znakove života.

To znači da pacijenti mogu biti svjesni vlastite smrti i postoje dokazi koji sugeriraju da netko tko je umro čak može čuti da liječnik najavljuje njihovu smrt.

Tim iz Medicinskog fakulteta Sveučilišta Langone u New Yorku istraživao je tu temu u najvećoj studiji ikad do sad obavljenoj istovremeno u Europi i SAD-u s ljudima koji su pretrpjeli srčani zastoj i “vraćali se” u život.

Autor studije, dr. Sam Parnia, izjavio je za Live Science:

– Oni će vidjeti kako liječnici i medicinske sestre rade i oni će opisati svjesnost o svim razgovorima, o vizualnim stvarima koje se događaju, koje inače ne bi bile poznate da nisu bili svjesni okoline.

Parnia je rekao da su njihova sjećanja potvrdili i medicinski djelatnici koji su svoje pacijente proglasili mrtvima, te da su se ljudi mogli sjetiti do pojedinosti što su liječnici govorili.

Liječnici definiraju smrt ako srce više ne otkucava, što onda odmah smanjuje dotok krvi u mozak.

Jednom kada se to dogodi, krv više ne cirkulira u mozak, što znači da se mozak zaustavlja gotovo trenutačno.

Dio mozga koji je odgovoran za razmišljanje i obradu podataka iz pet osjetila, također se odmah uklanja.

To znači da u roku od dvije do 20 sekundi nakon prestanka rada srca, neće biti otkriveni moždani valovi na električnom monitoru jer to izaziva lančanu reakciju staničnih procesa koji će rezultirati smrću stanica mozga.

Međutim, to u nekim slučajevima, može potrajati i satima nakon zaustavljanja srca, tvrde istraživači, a
prenosi dailymail.com

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)