Home / After Work / (VIDEO) Obavljena prva transplantacija glave

(VIDEO) Obavljena prva transplantacija glave

Prvi pacijent bit će Rus Varelij Spriridinov, a operacija će se obaviti možda u Velikoj Britaniji.

Kineski znanstvenici za 18-satne operacije uspješno su izvršili transplantaciju glave na lešu i sada su spremni učiniti isto to na živoj osobi, javlja The Telegraph. Na konferenciji za medije u petak u Beču kirurg Sergio Canavero rekao je da uspješno obavljeni testovi pokazuju da će njegov plan uspjeti. Široj je javnosti postao poznat upravo po tome što radi na prvom presađivanju ljudske glave.

 

“Uspješno presađivanje na lešu pokazuje da će ove novorazvijene tehnike za spajanje kralježnice, živaca i krvnih žila sigurno djelovati. Prva je transplantacija na ljudskim leševima učinjena. Svi su govorili da je to nemoguće, ali operacija je ipak uspjela”, rekao je Canavero i dodao: “Sljedeća je faza – zamjena glave kod darivatelja organa s moždanom smrću. Tek kada netko prođe postupak i preživi, moći ćemo tvrditi da smo uspjeli”.

Prvi pacijent bit će Rus Valerij Spiridinov. Njegovu će glavu liječnici prvo zamrznuti, a zatim presaditi na tijelo darivatelja. Prema riječima profesora Canavera, operacija će biti obavljena možda još i ove godine u Velikoj Britaniji. Ipak, medicinska zajednica upozorava da bi nešto moglo poći po zlu. Naime, prvi pacijent mogao bi proći nešto “mnogo gore od smrti” – neopisivu patnju privikavanja na novo tijelo./dnevno.hr/

 

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)