Home / Ličnosti / NI KRIVA NI DUŽNA: Zbog RIJETKOG POREMEĆAJA koji ima – svakom muškarcu PRESJEDNE SEKS sa njom

NI KRIVA NI DUŽNA: Zbog RIJETKOG POREMEĆAJA koji ima – svakom muškarcu PRESJEDNE SEKS sa njom

Dvadesetogodišnja Džesika Sauthal iz Velike Britanije pati od poremećaja koji se manifestuje svaki put kada se nasmeje ili doživi orgazam.

 Reč je o narkolepsiji s katapleksijom što znači da svaki put kada doživi jake emocije njeni mišići se opuste i ona izgleda kao da spava.Dijagnoza joj je postavljena još dok je bila tinejdžerka, jer joj se tada dešavalo da zaspi na časovima. Kada je počela da se zabavlja sa svojim partnerom Juniorom Santijagom, kombinacija oba stanja dovela je do toga da ona izgleda nezainteresovano. Ona je morala da mu objasni o čemu se radi i pripremi ga za ono što će se desiti, ali je svesna da je cela situacija užasna.
Sa 16 godina dobila je prvi napad i dešavalo joj se da spava i po 13 sati zbog čega se podvrgla pregledima koji su trajali mesecima. Zbog poremećaja ona može da zaspi u toku dana, da ima napade iznenadnog sna, uspavanu paralizu, halucinacije i katalepsiju.
Iako izgleda kao da spava, nesrećna žena je potpuno budna, a ne može da odgovori dok emocije ne prestanu. Katapleksija je privremeni gubitak kontrole nad mišićima što uzrokuje slabost i mogući pad. Imala je napad i kad se porađala, a kako bi sebi olakšala smislila je plan kako će reagovari kad joj se desi napad.

Narkolepsija je disomnija – kronični poremećaj spavanja – karakteriziran pretjeranom pospanošću i iznenadnim napadajima sna u neprimjerenim situacijama. Oboljeli od narkolepsije često imaju isprekidan noćni san i abnormalan ritam spavanja tijekom dana, što se nerijetko pogrešno tumači kao insomnija. Pri usnivanju uglavnom ulaze u REM fazu sna unutar prvih 5 minuta, dok kod većine ostalih ljudi REM faza nastupa tek sat vremena kasnije. [1]

Još jedan od problema koje doživljavaju mnogi oboljeli jest katapleksija – iznenadna mišićna slabost koja je izazvana snažnim osjećajima, ili nastaje spontano bez emocionalnog okidača. [2] Može se manifestirati kao jedva primjetan gubitak tonusa muskulature lica, opuštanje donje čeljusti, pognutost glave, slabost u koljenima, ili kao potpuni kolaps. [3] Govor je često nerazgovjetan te se pojavljuju poremećaji vida u obliku dvoslika i nemogućnosti fokusiranja pogleda, no sluh i svijest su očuvani. U rijetkim slučajevima može nastupiti paraliza i ukočenost mišića. Neki od oboljelih prilikom napadaja dožive pojačan osjet njuha i okusa.

Narkolepsija je neurološki poremećaj spavanja. Nije uzrokovana mentalnim poremećajem ili pshihološkim problemima. Najvjerojatnije je uzrokovana određenim genetskim mutacijama i abnormalnostima koje utječu na specifične biološke čimbenike u mozgu, u kombinaciji s utjecajima iz okoline za vrijeme razvoja, poput virusnih infekcija

Dominantni simptom narkolepsije je pretjerana dnevna pospanost (eng. Excessive Daytime Sleepiness, EDS), čak i nakon adekvatno prospavane noći. Bolesnik tijekom dana osjeća umor, pospanost ili pada u san, često u neprimjereno vrijeme. Takvi napadaji sna se mogu dogoditi bez upozorenja i biti fizički neizdrživi, te se ponavljati više puta tijekom dana. Nakon njih osoba se osjeća odmornije, no samo na nekoliko sati. Pospanost može potrajati dugo vremena, a noćni san biti isprekidan čestim buđenjem.

U klasične simptome ovog poremećaja, često poznate kao “narkolepsijska tetrada”, spadaju katapleksija, paraliza u snu, hipnagogne halucinacije i pretjerana dnevna pospanost. Od ostalih simptoma često se pojavljuju automatizmi. . Ovi simptomi se ne prezentiraju u svih pacijenata.

Katapleksija je epizodični gubitak mišićne funkcije, koji varira od blage slabosti (kao slabost u vratu ili koljenima, opuštenost muskulature lica, ili nemogućnost razgovjetnog govora) do potpunog kolapsa. Epizode mogu biti potaknute naglim emocionalnim reakcijama kao što su smijeh, ljutnja, iznenađenje ili strah, te mogu potrajati od par sekundi do nekoliko minuta. Osoba je za vrijeme cijele epizode pri svijesti. U nekim slučajevima katapleksija može nalikovati na epileptički napadaj.

Kroner/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)