Home / Vijesti / BiH / Ivanić pisao Dodiku: Izmišljate i podmećete, kukavički ste pobjegli od problema s Rusijom

Ivanić pisao Dodiku: Izmišljate i podmećete, kukavički ste pobjegli od problema s Rusijom

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić uputio je danas pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Ivanićevo pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Primio sam Vaše pismo koje predstavlјa Vaš pogled na Strategiju vanjske politike koju je usvojilo Predsjedništvo BiH na 45. redovnoj sjednici, održanoj 13.03.2018. Početak Vašeg pisma obiluje teškim kvalifikacijama i uvredama, ali je argumentacija koju ste tim povodom izložili mizerna i ne pruža nikakvu osnovu za ozbilјnu polemiku i suštinsku razmjenu argumenata. No, zarad javnosti i potrebe da se čuje i moj komentar na potpuno neargumentovane kritike, odgovorit ću na neka od pitanja koje ste pokrenuli u svom pismu.

Strategija je dokument koji usvaja isklјučivo Predsjedništvo BiH, u skladu sa ovlaštenjima iz člana 3. stav 1 i člana 5. stav 3. Ustava BiH i nije propisana nikakva obaveza javne rasprave. Podsjećam Vas da sam tokom 2003. godine, kada je usvajana prošla Strategija vanjske politike, bio ministar vanjskih poslova BiH i da je ona usvojena na moj prijedlog, te o proceduri njenog donošenja znam mnogo više od Vas. Budući da Vi lično u tome niste ni na koji način učestvovali, bilo bi pametnije da se suzdržite od držanja lekcija o stvarima o kojima nemate pojma. Ja od Vas nisam nikad tražio da se sa mnom konsultujete o pitanjima o kojima, u skladu sa Ustavom, odlučuje predsjednik Republike Srpske, pa i od Vas očekujem da se ne petlјate u nadležnosti člana Predsjedništva.

Prilikom pripreme Strategije konsultovao sam se sa velikim brojem domaćih stručnjaka, ambasadora i profesora iz Republike Srpske, koji o međunarodnim prilikama znaju mnogo više od Vas i niko od njih nije imao ozbilјniju primjedbu na sadržaj Strategije. Strategija, kako joj i sam naziv kaže, predstavlјa načelan dokument i kao takav nije ni zasluživao pažnju koju ste mu dali. Ja znam, a uvjeren sam da to vidi i javnost, da je Vaša kritika samo pokušaj moje diskreditacije, jer sam Vam protivkandidat na izborima. Za razliku od Vas, ja se ne bojim argumentovane rasprave i nemam namjeru da vodim ovako prlјavu kampanju koju ste Vi već počeli.

Tačno je da se u Strategiji ukazuje na potrebu da BiH u procesu pridruživanja aktivno prati zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije. Začuđuje me da to smatrate pogrešnim, jer je to obaveza svake zemlјe koja želi da postane član EU. I sami ste toliko puta rekli da podržavate članstvo BiH u EU, a zaprepašćen sam da do sada niste znali da to podrazumijeva i praćenje zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

Još me više čudi da ne znate da je isti stav sadržan u članu 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je predsjedavajući Vijeća ministara g. Nikola Špirić potpisao 2008. godine u ime BiH. Podsjećam Vas da je član Predsjedništva BiH u to vrijeme bio g. Nebojša Radmanović. Niko od njih, pa ni Vi lično, niste imali primjedbe na ovaj stav, iako je u dokumentima koje su potpisali Vaši predstavnici u pitanju ugovorna obaveza Bosne i Hercegovine, a u Strategiji samo načelno opredjelјenje.

Isti odnos prema zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU sadržan je i u odgovorima na pitanja iz Upitnika EU, koje je usvojila Vlada RS koju vodi gospođa Želјka Cvijanović, Vaša najbliža saradnica. Vi lično ste više puta isticali svoj ponos zbog načina kako su odgovori pripremlјeni i usvojeni u institucijama. Zaprepašćen sam stepenom Vašeg neznanja o tome šta su usvajale institucije Republike Srpske koji je vidlјiv iz Vašeg pisma. Da ste ovo znali, sumnjam da biste mi ikada poslali onakvo pismo.

Pozivam Vas da ne izmišlјate i ne podmećete mi tobožnje nametanje sankcija Rusiji. Toga nije bilo niti će biti dok sam ja član Predsjedništva BiH, pa makar to značilo i zaustavlјanje evropskog puta. Podsjećam Vas da sam po izboru za člana Predsjedništva zatekao ugovor o izvozu naoružanja u Ukrajinu, čemu se Rusija suprostavila. Kadrovi iz Vašeg SNSD-a su kukavički pobjegli od tog problema, a ja sam uspio da spriječim izvoz oružja, što je Rusija itekako znala da cijeni.

Ujedno Vas podsjećam da se u Strategiji nigdje ne spominje članstvo BiH u NATO-u, što čak ni Vi ne možete da negirate. Smatram da BiH ne može postati član NATO-a sve dok i ako Srbija ne bude u NATO-u. Taj stav jasno zastupam već duže od deset godina i nemam ga namjeru mijenjati.

Nažalost, podsjećam Vas da je gospodin Radmanović, uz Vašu ličnu saglasnost, zatražio odobravanje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u. Moram Vas podsjetiti da ste taj zahtjev, pun hvalospjeva NATO-u, podnijeli nakon što je Srbija već donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, što je tek krajnje licemjerno i suprotno interesima srpskog naroda u cjelini. Valјda znate da je Vašem zahtjevu odmah udovolјeno i da je taj plan odobren u Talinu. Trenutni nivo odnosa sa NATO-om je poslјedica političkih odluka koje ste donijeli Vi i SNSD, tako da na aktiviranje tog plana ne mogu više uticati organi BiH. Zbog toga je kukavički bježati od sopstvene odgovornosti, i za vlastite greške, kada je u pitanju NATO, optuživati bilo koga drugog.

Ukoliko ste iz ovog pisma saznali činjenice koje do sada niste znali, onda ću biti manje tužan zbog stila komunikacije koji namećete. Ako i u budućnosti nastavite da izvrćete činjenice i vrijeđate, uvijek ćete dobiti adekvatan odgovor.

S poštovanjem,

dr. Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske”

pismo-ivanica-dodiku

 

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)