Home / Nauka i Tehnologija / ZNANSTVENICI RIJEŠILI MISTERIJ ZAGONTETNE MUMIJE: Dugo se nagađalo kako se radi o alienu, no istina je još strašnija

ZNANSTVENICI RIJEŠILI MISTERIJ ZAGONTETNE MUMIJE: Dugo se nagađalo kako se radi o alienu, no istina je još strašnija

Iako je bila velika poput fetusa, prve analize kostiju pokazale su kako je imala 5,6 godina. No ispitivanjem DNK-a, antropolozi su otkrili nešto još strašnije.
Prije 15-ak godina u napuštenom rudarskom gradu La Noria u čileanskoj pustinji Atacama pronađena je neobična mumija, duga svega 15 centimetara. Neobičan je bio i izduženi oblik njene ljubanje te jedan par rebara premalo – do sada se antropolozi nisu susreli s ljudskim bićem koje bi imalo samo 10 pari rebara.

Nagađanja kako je Ata, kako je od milja nazvana, možda izvanzemaljskog podrijetla, dodatno je raspirila preliminarna analiza njezinih kostiju koja je pokazala da stupanj okoštenosti odgovara djetetu od pet ili šest godina. Nakon što je utvrđeno kako je ipak čovjek, neki su tvrdili da je definitivno riječ o novoj vrsti primata koja je razvila svoju primitivnu civilizaciju (s obzirom na to da je Ata pronađena omotana u bijelo platno i vezana ljubičastom vrpcom).

No sada su znanstvenici detaljno analizirali njezin genski kod i otkrili da je Ata patila od stravične mutacije zbog koje je umrla odmah nakon rođenja ili je mrtvorođena.

“Bilo nam je čudno što su kosti izgledale kao da pripadaju starijem djetetu po gustoći i obliku”, kazao je za BBC Garry Nolan, profesor mikrobiologije i imunologije s medicinskog fakulteta na sveučilištu Stanford u Kaliforniji. “Sazrijevanje kostiju bilo je proporcionalno pa je tijelo izgledalo mnogo zrelije u odnosu na svoju veličinu. Ta diskrepancija zbunjivala je mnoge. Sada vjerujemo da je za to odgovoran jedan ili više mutiranih gena”, pojasnio je.

Majka još živa

Kroner/Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)