Home / Ličnosti / U KUPOVINU NE IDE BEZ MILIJARDE DOLARA: Saudijski princ Salman o hapšenjima, pravima žena i svome bogatstvu…

U KUPOVINU NE IDE BEZ MILIJARDE DOLARA: Saudijski princ Salman o hapšenjima, pravima žena i svome bogatstvu…

Rekao je da je svjestan da je u Saudijskoj Arabiji dominantna ultrakonzervativna interpretacija islama koja je držala na distanci nemuslimansko stanovništvo, oduzevši ženama osnovna ljudska prava, ograničavajući im društveni život, zabranjujući bioskope, pozorišta, kao i slušanje muzike.

“Bili smo žrtve, naročito moja generacija koja je zbog toga najviše propatila”, rekao je o snažnom talasu konzervativizma koji je zahvatio zemlju 1979. godine. U junu prošle godine on je prvi put dopustio ženama da voze automobile i snažno se založio za proširenje sadržaja zabavnog života.

Na pitanje jesu li žene ravnopravne muškarcima, princ je odgovorio: ” Apsolutno. Svi smo mi ljudska bića i tu nema nikakve razlike.

Sa njegovim dolaskom na vlast prestao je važiti strog pravilnik zabrana prilikom odijevanja žena, povećan je njihov udio u radnoj snazi, a rekao je i da vlada radi na reguliranju izjednačavanja plata muškarcima i ženama. Ipak, žene u Saudijskoj Arabiji podvrgnute su tzv. zakonu o starateljstvu koji muškim članovima porodice daje pravo da kontrolišu sve aspekte njihovog života, kao što je davanje dozvole da putuju u inostranstvo ili da se podvrgnu određenim medicinskim zahvatima”.

Princ Mohammad takođe je branio svoju odluku o zatvaranju više od 380 saudijskih prinčeva, biznismena i bivših ministara u vladi, koje je držao u kućnom pritvoru u jednom hotelu.

“Ono što radimo u Saudijskoj Arabiji je ekstremno važno i potrebno. Sve što smo učinili bilo je u skladu s važećim zakonima”, rekao je o hapšenjima.

Rodbina i prijatelji zatvorenika tvrde da su prinčevi, visokorangirani bivši članovi vlade i biznismeni bili psihički i fizički zlostavljani kako bi pristali na vladine zahtjeve. Jedan od njih je i preminuo, a na tijelu su bili vidljivi tragovi zlostavljanja, što je vlada Saudijske Arabije opovrgnula.

Kritičari mu zamjeraju da enormno troši vlastiti novac dok istovremeno propovijeda fiskalnu odgovornost, a građanima je nametnuo i nove poreze. U samo nekoliko posljednjih godina, princ Muhamed je kupio superjahtu za 500.000.000 dolara, francuski dvorac za više od 300.000.000 dolara i umjetničku sliku za 450.000.000 dolara.

“Što se tiče mojih privatnih troškova – da, ja sam bogat. Nisam siromašan. Nisam ni Mahatma Gandi, ni Nelson Mandela.

Mohammad je nasljednik kraljevske krune i postaće kralj kad umre njegov otac, kralj Salman. Teoretski bi mogao vladati Saudijskom Arabijom idućih 50 godina.

“Ako će sve ići normalnim tokom, to se i očekuje”, rekao je princ, a prenosi “NY Times”.

SB/Poslovnidnenik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)