Home / Vijesti / BiH / U BOSANSKOJ KRUPI STANJE ELEMENTARNE NEPOGODE: Poplave uzrokovale pojavu nekoliko većih klizišta

U BOSANSKOJ KRUPI STANJE ELEMENTARNE NEPOGODE: Poplave uzrokovale pojavu nekoliko većih klizišta

Općinski štab Civilne zaštite Bosanska Krupa jutros je na nastavku sjednice otvorene još prije sedam dana, zbog poplava i velikog broja klizišta, u Bosanskoj Krupi proglasio stanje elementarne nepogode.

Vodostoji rijeka i manjih vodotoka u Bosanskoj Krupi jučer su opet usljed kišnih padavina bili povišeni. U nedjelju, dva sata iza ponoći, Una je još jednom u posljednjih nekoliko dana dostigla svoju kritičnu tačku od 290 cm. Do 7.00 sati je narasla još 4 cm, aod tada njen nivo ima tendenciju laganog opadanja ili se nalazi u stanju mirovanja.

Vodostaj Une izmjeren danas u 10.00 sati u Bosanskoj Krupi iznosi 288 cm, a u Bosanskoj Otoci 297 cm. Dakle, situacija je trenutno zadovoljavajuća, ali zbog plavljenja poljoprivrednih zemljišta, putnih komunikacija i pojave 7 većih klizišta, proglašeno je stanje elementarne nepogode.

„Primorani smo bili proglasiti stanje elementarne nepogode, usljed naglog topljenja velikog snijega i obilnih kiša. Već šest dana imamo vrlo visok vodostaj koji je u nekoliko navrata i prelazio kritičnu tačku. Imali smo puno troškova, međutim najvažnije je da smo u najvećem dijelu uspjeli zaštititi domaćinstva, bilo je prodora vode, ali smo odmah reagovali i uspjeli sanirati. Ono što nam sada stvara najveći problem su veliki broj klizišta, za sada sedam i to ne malih, koji će zahtijevati značajna finansijska sredstva. Zbog nepovoljne vremenske prognoze  nas očekuje period neizvijesnosti i zbog toga smo u stalnom zasijedanju, moramo biti spremni na sve što nas čeka u narednim danima“, kazao je komandant Štaba Armin Halitović.

Klizišta su evidentirana u Prvomajskoj ulici i u naseljima Vrletnica, Crkvina, Jokina Kosa, Hodžinac, Kozarice i Drenova Glavica. U pojedinim dijelovima put je potpuno odsječen, dok se u ostalim saobraćaj odvija otežano, jednom trakom. Što se tiče posljedica od poplava, voda je prodrla u dva domaćinstva, u Bihaćkoj ulici i u naselju Uzune, međutim reagovalo se odmah  i spriječila šteta većih razmjera. Ekipe Civilne zaštite i komunalnog preduzeća su na terenu, prate situaciju, i prema onome što se moglo čuti na sjednici Štaba, situaciju drže pod kontrolom.

„Ovdje moram da istaknem saradnju lokalnog stanovništva koje se zaista odaziva na sve naše pozive i pomažu kad dođu ekipe i Civilne zaštite i komunalnog preduzeća, dakle građani su tu, spremni pomoći da se ti odbrambeni nasipi postave kako bi se zaustavio prodor vode u domaćinstva“, dodao je komandant Halitović.

Na sjednici Štaba je i demantovana informacija koja se posljednjih dana javlja u medijima da voda u Bosanskoj Krupi nije za piće. Direktor JKP „10. Juli“ Nijaz Tatarević kaže da se voda redovno kontroliše, te da je i trenutno ispravna, dakle upotrebljiva i za piće.

 

(vijesti.ba/SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)