Home / Vijesti / BiH / OBEĆANJE SMO DALI: EU zaprijetila da će BiH na crnu listu, ako ne poboljša kontrolu i naplatu poreza, šta je rekao Bevanda…

OBEĆANJE SMO DALI: EU zaprijetila da će BiH na crnu listu, ako ne poboljša kontrolu i naplatu poreza, šta je rekao Bevanda…

EU je prošle godine formirala listu država koje ne poštuju osnovne propise u vezi sa izbjegavanjem plaćanja poreza i općenito lošom poreznom kontrolom, ali je i niz država upozorila na brojne nedostatke, ponudivši im mogućnost da ih poprave prije nego završe „u lošem društvu“.

 

 

Među tim državama je, kako saznajemo i Bosna i Hercegovina, ali i Srbija, Makedonija, Crna Gora i Turska. NICK je došao u posjed pisma koje je 15. novemba prošle godine Evropskoj uniji poslao Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH. U njemu on prenosi jasan stav bh. vlasti da ispravi uočene nedostake i tako izbjegne dolazak na crnu listu.

SET PRIGOVORA

Bevanda u pismu upućenom Generalnom sekretarijatu Vijeća EU i nadležnoj Radnoj grupi ističe da su sa nedostatcima upoznate i entitetske vlasti, u čijoj je nadležnosti prikupljanje direktnih poreza, te da su oba ministarstva finanasija i FBiH i RS izrazila spremnost da djeluju prema uputstvima.

Iskreno se nadamo da BiH neće biti stavljena na listu jurisdikcija koje ne sarađuju sa Unijom – naveo je Bevanda u pismu.

Evropska unija je sredinom prošle godine bh. vlastima poslala set prigovora na proces naplate i kontrole poreza, ali su dali rok za njihovo ispravljanje.

Radna grupa neće preporučiti da na listi budu države koje se obavežu da će ispraviti nepravilnosti do 31. decembra 2018. godine. Do tada, cijenili bismo da nam pošaljete precizan raspored i opis koraka za implementaciju promjena koje su zatražene – napisano je u pismu bh. vlasti od 23. novembra 2017. godine. BiH se najviše, kako saznajemo, spočitava pitanje transparentnosti poreskog sistema.

 HOĆE LI RS BLOKIRATI REFORME

Cilj uspostavljanja liste je jačanje upravljanja poreznim sistemom, bolja transparetnost te poštivanje visokih standarda EU. Brisel se na ovaj  korak odlučio nakon što je u nekoliko svjetskih skandala otkriveno kako su godinama izbjegavani porezi u brojnim državama svijeta.

Za sada na listi je nekoliko zemalja koje su ranije smatrane offshore zonama, na njoj još uvijek nema zemalja regije. No, uprkos predanosti vlasti BiH da ispune obaveze, kako saznaje Nezavisni istraživački centar NICK, nije isključeno da BiH uđe u značajne probleme, obzirom da će biti potrebna saglasnost entitetkih vlasti za reforme, a u Banja Luci nisu pretjerano raspoloženi za njih.

Ušli smo u izbornu godinu i kampanja je na vratima, strahujemo da ovo pitanje ne bude politizirano i iskorišteno u kampanji i blokadi evropskog puta. Nema nikakve dileme da su državne vlasti i vlast FBiH predane da se uvjeti ispune, ali vidjet ćemo kako će se RS prema tome odnositi – naveo je naš izvor.

SB/Poslovnidnevnik.ba

 

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)