Home / Vijesti / BiH / KOMŠIĆ PONOVO NADMUDRIO NIKŠIĆA: Neće se udružiti partije ljevice, a kao krivac biće označen SDP!

KOMŠIĆ PONOVO NADMUDRIO NIKŠIĆA: Neće se udružiti partije ljevice, a kao krivac biće označen SDP!

U razmaku od nepuna tri mjeseca lider Demokratske fronte Željko Komšić povukao je dva poteza koja su naprosto sludila pomalo pasivnog lidera SDP-a Nermina Nikšića.

Čelnik DF-a najprije je bez ikakve najave i konsultacija s „prijateljima“ iz SDP-a najavio vlastitu kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jer je očito bio obaviješten da je tu poziciju Nermin Nikšić već bio namijenio nekome drugom iz SDP-a. No, kako je Nikšić predugo oklijevao i taktizirao s isticanjem SDP-ovih kandidata za Predsjedništvo BIH, Komšić je lukavo utrčao u prazan prostor i postigao spektakularan gol za prednost koju Nikšić više ni na koji način ne može sustići i preokrenuti rezultat.

Već je tada bilo jasno da od ujedinjenja SDP-a i DF-a neće biti ništa i da dvije partije samo „glume“ spremnost na suradnju, pa i ujedinjenje,  zbog straha da na sebe ne navuku bijes lijevo orijentiranog biračkog tijela, kao što je to bilo nakon lokalnih izbora 2016. godine, na kojima su SD i DF platili visoku cijenu svoje nesuradnje i kada su praktično poklonile pobjedu SDA u nekoliko općina u kojima zajedno imaju apsolutnu većinu.

Lider SDP-a ponovo je taktizirao oko suradnje, pa i ujedinjenja SDP-a i DF-a, o čemu je govorio tek načelno, bez i jedne konkretne inicijative u tom smjeru, što je bio više nego jasan znak da ga pretjerano ne zanima ni suradnja a pogotovo ujedinjenje dvije „sestrinske“ stranke.

A onda je na scenu ponovo stupio Komšić, čiji je „Prijedlog principa za održavanje Kongresa ujedinjenja” doslovno izbezumio lidera SDP-a Nermina Nikšića. Komšićev prijedlog dizajniran je tako da ga SDP jednostavno ne može prihvatiti, odnosno tako da ga SDP mora javno odbaciti s noge na nogu, i time preuzeti krivicu za izostanak suradnje ljevičarskih partija.

Kako smo već pisali, Komšić više ne zagovara ujedinjenje samo SDP-a i DF, nego se zalaže da se tom savezu kao jednakopravne članice pridruže još dvije partije, Naša stranka i Građanski savez.

Na Kongresu ujedinjenja, prema zamisli čelnika Demokratske fronte, formirala bi se potpuno nova stranka socijaldemokratske orijentacije, koja bi imala novo ime, grb, zastavu i logo, ali i nove stranačke organe vlasti (Predsjedništvo, Glavni odbor, itd) koji bi se formirali na paritetnom osnovu, što znači da bi svaka od četiri postojeće stranke u novoj partiji popunjavala jednaku kadrovsku kvotu od po 25 posto.

Demokratska fronta također predlaže da se sva četvorica sadašnjih lidera (Nermin Nikšić, Željko Komšić, Predrag Kojović i Reuf Bajrović) povuku s čelnih pozicija bez prava da se bilo ko od njih četvorice kandidira za lidera nove političke partije.

Kongresu ujedinjenja prisustvovalo bi ukupno 1.200 delegata, također po paritetnom osnovu iz četiri stranke, što znači da bi  svaka stranka na Kongresu ujedinjenja imala po 300 delegata.

Prema pouzdanim informacijama „Slobodne Bosne“, prijedlog DF-a u vrhu SDP-a ocijenjen je kao potpuno neprihvatljiv i sasvim je izvjesno da SDP pod tim uvjetima neće sudjelovati na Kongresu ujedinjenja.

U SDP-u navode nekoliko ključnih razloga zbog kojih smatraju da je prijedlog DF-a neprihvatljiv.

Na prvom mjestu, SDP ne može prihvatiti predloženi princip pariteta, jer četiri navedene stranke nemaju ni približno jednaku političku težinu i podršku glasača, a pogotovo stranačku infrastrukturu.

Primjerice, SDP je na prošlim parlamentarnim izborima osvojio približno 150.000 glasova, dok Građanski savez nije ni sudjelovao na izborima pa dakle nema ni formalni status parlamentarne stranke.

Također je ogromna razika između SDP-a koji u Parlamentu BiH ima tri zastupnika i Naše stranke koja na razini države nema niti jednog zastupnika.

U SDP-u smatraju da bi ujedinjenje na paritetnom principu bilo prihvatlljivo samo u slučaju da se ujedinjuju četiri partije približno jednake snage, ugleda, tradicije i infrastukture, jer samo u tom slučaju ne bi bilo ni pobjednika ni gubitnika. No, prijedlogom ujedinjenja koji je formulirao DF, bio bi samo jedan gubitnik – SDP BiH – dok bi ostale tri stranke izvukle značajan politički profit.

Prema pouzdanim, iako nepotvrđenim informacijama koje ima Slobodna Bosna, Građanski savez i Naša stranka i više su nego spremne prihvatiti ponuđeni prijedlog, s obzirom da im nudi daleko veće ovlasti i moć nego što to odgovara broju njihovih glasova i mjesta u političkm institucijama.

Rezultat je dakle slijedeći: Demokratska fronta, Naša stranka i Građanski savez zagovaraju čvrsto udruživanje ljevice, nasuprot SDP-a koji to ne prihvata pa će, htio ne htio, biti označen kao glavni krivac za rascjepkanost lijeve političke scene u BiH.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)