Home / Vijesti / BiH / DODIKA JE IZBACIO IZ CIPELA: Objavljen snimak svjedočenja američkog generala pred Senatom (VIDEO)

DODIKA JE IZBACIO IZ CIPELA: Objavljen snimak svjedočenja američkog generala pred Senatom (VIDEO)

Šef medijske službe američke komande za Evropu Juan Martinez potvrdio je za Tanjug da je general američke vojske za Evropu Curtis Scaparrrotti 8. marta pred američkim Senatom govorio o izazovima povezanim s ‘lošim utjecajem” i ‘manipulacijom’ Rusije u Evropi, a ‘posebno u Srbiji i na Balkanu’.

Njegove primjedbe i komentari tokom izlaganja pred Vojnim odborom američkog Senata fokusirali su se na ‘važnost NATO saveza, izazove povezane s ruskim malignim utjecajem i naporima Rusije da utječe i manipulira evropskim narodima, posebno u Srbiji i na Balkanu, kao i na opredjeljenju zapovjedništva SAD za Evropu u borbi protiv terorizma’.

Na pitanje Tanjuga upućeno sjedištu NATO-a u Bruxellesu da objasne stav generala Scaparrottija koji je identificirao Srbiju i srpski narod na Balkanu kao ‘najveći problem’, Martinez je rekao da je zapovjedništvo oružanih snaga SAD-a za Evropu u potpunosti predano svojim evropskim partnerima i NATO saveznicima i da je transparentno u svom radu.

Martinez je Tanjugu dostavio cijeli transkript razgovora koji je general Scaparrotti imao s predstavnicima Odbora za oružane snage američkog Senata. U dokumentu se navodi da je general Scaparrotti rekao da je zabrinut zbog budućeg miješanja Rusije na Balkanu.

“Oni su uključeni u gotovo sve aspekte Evrope, na jedan ili drugi način. Regija za koju sam ja danas zabrinut jest Balkan. To je područje koje smo kroz rad međunarodne zajednice i SAD-a uspjeli održati stabilnim. Radili smo na demokratskim vladama i njihovom jačanju. Ali i Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli pažnju s te regije, poručio je Scaparrotti, piše RTS.

Scaparrotti je pozvao na obnavljanje fokusa na Balkan, nastavak reformi u području bezbjednosti i podizanje kapaciteta za angažiranje SAD i međunarodne zajednice na Balkanu.

 TRANSKRIPT DIJELA SVJEDOČENJA:

– Možete li biti konkretniji i reći nam nešto više o tome koje su to zemlje na Balkanu predmet vaše zabrinutosti zbog ruskog miješanja i utjecaja?”, upitao je senator Tom Cotton.

– Mislim posebno na Srbiju. Tu postoji veza…, odgovorio je Scaparrotti.

– Na Srbiju ili Republiku …, pitao je senator.

– Na Srbiju, odgovorio je general.

– Republika Srpska?, ponovio je senator.

– Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna povijesna veza, osjećanje pripadnosti. Između ostalog i zbog toga postoji i bolja mogućnost za ruski utjecaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, utjecaja na narode kao efekt narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju ili sa trojnom vlašću u BiH. Zbog toga sam zabrinut, i vidio sam jačanje toga tokom godinu i po dana mog mandata, zaključio je general Scaparrotti.

Predsjednik RS Milorad Dodik burno je reagirao je tvrdnje generala NATO-a Curtisa Scaparrottija da Rusija uz pomoć čelnika RS podriva institucije BiH.

Jedino što mi je palo na pamet je da je jadan NATO čiji general laže. Zamislite generala koji laže i to pred Senatom SAD. Neka nas puste na miru. Mi ovdje ne pravimo kasarne, ni bilo šta. Mi pravimo bolnice,  pokušavamo napraviti proizvodnju i riješiti infrastrukturu. Volio bih da svi mi malo više pripazimo na ovo što imamo, rekao je Dodik.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)