Home / Vijesti / BiH / RAT SE NASTAVLJA: United Grupa demantirala Avaz

RAT SE NASTAVLJA: United Grupa demantirala Avaz

Odbor direktora kompanije želi naglasiti da kompanija u potpunosti poštuje sve uredbe i odluke nadležnih organa BiH i da posluje u skladu sa najvišim poslovnim standardima.

Odbor direktora također naglašava da smatra da su negativni komentari vezani za rukovodstvo kompanije neprihvatljivi i da je zatražio od pravnih eksperata u BiH i Sjedinjenim Državama da ispitaju i pokrenu sve pravne opcije u odgovoru na te klevete. Također se podnosi obavještenje relevantnim evropskim organima.

United Grupa je do sada uložila preko 220 miliona USD u BiH i neposredno zapošljava gotovo 650 ljudi iz svih krajeva BiH. Usluge koje ova kompanija pruža svojim klijentima odgovaraju najvišim evropskim standardima. Tokom narednih godina, United Grupa planira uložiti još 53 miliona USD.

Ulaganja kompanije Telemach su i dalje usmjerena na unapređenje infrastrukturne mreže na narednu generaciju širokopojasnog pristupa internetu, međusobnu povezanost gradova Bosne i Hercegovine i šireg regiona putem optičkih kablova i unapređenje digitalnih TV platformi.

Ova ulaganja pružaju neposrednu i značajnu korist za državljane BiH u smislu izbora TV sadržaja, brzine interneta i usluga fiksne telefonije, otvaranja novih radnih mjesta i privrednog razvoja i daju podstrek drugim stranim investitorima koji razmatraju ulaganja u ovu zemlju. Međunarodna investiciona zajednica pažljivo prati investiciju United Grupe kao scenario za testiranje klime za ulaganje u regionu i postupka pridruživanja EU.

United Media S.à.r.l. je dio United Grupe koja je pod kontrolom vodeće međunarodne investicione kompanije KKR u New Yorku, uz ulaganje Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), navodi se na kraju saopćenja, koje je izazvano serijom tekstova objavljenih u Dnevnom avazu pod “radnim naslovom” kako medijska hobotnica Dragana Šokala pljačka BiH.

Naime, u Avazovom tekstu se tvrdi kako kragujevački biznismen Dragan Šolak, koji je na čelu grupacije „United Media“, godinama pljačka građane BiH i raznim mahinacijama, putem offshore kompanija, novac iz džepova građana BiH godinama prebacuje na svoje račune na Malti, Djevičanskim otocima…

U Avazu je navedeno kako Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH nije nadležna za televizijski program N1 jer nemaju nadležnost zbog toga što je osnivač televizijskog programa „N1 Today“ kompanija „Adria News SARL“ sa sjedištem u Luksemburgu, koja je i nosilac dozvole izdate od nadležnog regulatornog tijela Luksemburga?!

“To znači da Televizija N1 dnevno pravi sate programa, zapošljava više od 100 novinara, utječe na javno mnijenje bh. društva, a da pritom ne odgovara nijednoj instituciji BiH, države u kojoj posluje”, navedeno je u tekstu Dnevnog avaza.

Nadalje, Avaz je ustvrdio kako „Telemach“ besplatno koristi više od 30.000 električnih stubova za prijenos signala te godinama zloupotrebljava dominantni položaj na tržištu telekomunikacija i krši principe konkurencije, a što United Medija ne spominje u svom demantiju.

 

   (Shema pokazuje medijsku mrežu putem koje Šolak izvlači novac)  U Avazu je objavljena i shema koja pokazuje medijsku mrežu putem koje Šolak izvlači novac.

Avaz je naveo činjenicu da je „BH Telecom“ počeo pravnu bitku s kanalima Sport klub, insistirajući da „Telemach“ odredi jednaku cijenu ostalim kablovskim operaterima, a ne da promjenom cijena nastavlja svoju dominaciju i druge operatere lomi nelojalnom konkurencijom.

Na kraju se konstatira kako je u posljednje dvije godine Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo Šolakovu firmu „United Media Distribution“ s pola miliona KM te da je indikativna činjenica da je samo nekoliko dana prije izricanje kazne „Telemach“ odredio novu cijenu za distribuciju kanala Sport klub koju povećava sa 0,85 eura po korisniku na 1,75 eura.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

MILORAD DODIK NERVOZAN ;Već trebalo formirati Vijeće ministara a oni rješavaju neka druga pitanja …

Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović sastali su se danas u zgradi državnog Predsjedništva …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)