Home / After Work / LifeStyle / GORAN BREGOVIĆ OTKRIO TAJNU: Kada je Tito prvi put čuo „Bijelo dugme“, odmah je…

GORAN BREGOVIĆ OTKRIO TAJNU: Kada je Tito prvi put čuo „Bijelo dugme“, odmah je…

Vođa Bijelog dugmeta od optužbi da su bili Udbin projekt brani se anegdotom u kojoj sebe prikazuje kao junačinu

Tereza Kesovija je svojevremeno priznala da je pjevala Titu, da je u njemu gledala Josipa Broza, a ne maršala, da je volio da mu pjeva “Nona” i da mu priča kad bi je pitao: “Ovaj, bogati, kako da kažem… Kako je tamo u tom Parizu?” Pjevali su mu Arsen, Gabi, Čola, jedino Mišo govori da je odbio.

Tito je od Kiće volio da mu pjeva božićne pjesme, jedino Bijelo dugme… “Nakon deset minuta svirke Bijelog dugmeta izjurio je iz kazališta i pitao: ‘Majku mu božju, pa što je ovo!?'”, ispričala je Tereza. O toj anegdoti sada je za srbijanski Nedeljnik pričao Goran Bregović, potaknut tvrdnjama da je njegov pastirski-rock bend dio državni projekt.

“A to da je Bijelo dugme bilo državni projekt? Sjećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki unuci Titovi su pjevali: ‘Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac’, pa su doveli taj bend što pjeva tu pjesmu jer su shvatili da drug Tito želi čuti baš to. Ali kako je Tito poslije pet sekundi naše svirke začepio uši, skinuli su nas s bine poslije nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekt”, kazao je Bregović, očito malo pretjerujući.

Jer, ako je vjerovati Terezi, nisu oni bili ti koje su potjerali, nego je Tito bio taj koji je bježao iz kazališta spašavajući uši od decibela njihovih megahitova. O Bijelom dugmetu inače se često govorilo kao o tadašnjem “državnom projektu” i da su dugmiće zapravo izmislili u Udbi. S druge strane, bend je jedno vrijeme stalno za petama imao detektive iz policijskih odjela za narkotike. “Zaista smo stalno imali policiju za sobom. Sarajevski odsjek za narkotike bio nam je stalno za petama.

Uhapsili su Ipeta Ivandića, a tokom posljednjeg mjeseca u vojsci, imao sam kuću u Nišu gdje smo vježbali pred album „Bitanga i princeza“ i sjećam se kako je upao odsjek za drogu u tu kuću i skroz je pretresao. Bio sam još u uniformi JNA”, ispričao je Bregović. “Mi smo imali malo zbunjenu kulturnu politiku kao što je ona uvijek zbunjena u komunizmu. Komunisti su imali tu službenu kulturnu politiku koja je išla između baleta, opere i klasične muzike, ne zato što su to voljeli, već su voljeli da j..u pjevačice i balerine.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)