Home / Vijesti / BiH / ZDRAVKO KRSMANOVIĆ, BEZ DLAKE NA JEZIKU: „Dodik je kupljen od ruskih lobija, taj utjecaj može promijeniti jedino…“!

ZDRAVKO KRSMANOVIĆ, BEZ DLAKE NA JEZIKU: „Dodik je kupljen od ruskih lobija, taj utjecaj može promijeniti jedino…“!

Zapovjednik NATO-a u Evropi upozorio je na jačanje ruskog uticaja u Evropi, posebno u našoj regiji. Upozorio je da Rusija koristi odnose sa zvaničnicima RS za podrivanje institucija BiH. Dodik, s druge strane, kaže da zapovjednik ne govori istinu. Kako objašnjavate današnji odnos Dodika prema NATO integracijama, naspram ranijeg odnosa kada je zagovaran NATO put?

Dvije bih stvari naglasio. Nije pojačan samo ruski, već rusko – turski uticaj je pojačan. Dešava se sinhronizovano. Poslije otopljavanje odnosa između tih zemalja i poslije davanja jasnog signala da Turska nema šta tražiti u EU, sada je na djelu pojačan uticaj tih zemalja na Balkanu. Na toj liniji će se voditi pritisak da zemlja Balkana ostave izvan NATO-a.

Dodik je, nakon prodaje rafinerije u Brodu, pao pod potpuni uticaj Rusije. On to u RS provodi bezrezervno. Pozicija Srbije će opredjeljivati u budućnosti ulazak zemalja u regiji u NATO. Srbija vodi neutralnu politiku, koja će se morati riješiti s pitanjem statusa Kosova. To je sada glavna stvar koja će opredjeljivati i ponašanje RS u tom smislu. Jak je u ovom momentu uticaj zvaničnog Beograda, koji je na prekretnici da, ako želi u EU, potpiše pravno obavezujući dokument u vezi s Kosovom. Očekujem da će se to desiti do kraja godine.

To je ključna stvar koja će opredjeljivati ponašanje i RS i Srbije, ali i budućnost regije. SAD, Velika Britanija i Njemačka sigurno neće dozvoliti da rusko – turski uticaj na Balkanu dodatno jača.

Šta je s Dodkovim ličnim stavovima, može li ih ponovo promijeniti u odnosu na ono što danas čujemo? Možda kako bi izdejstvovao uklanjanje imena s američke “crne liste”?

To je, mislim, nerealno u ovom momentu, jer je pod ogromnim ruskim uticajem, iza koga je vjerovatno i ogroman lični novac. On tu liniju ne smije preći. Poznato je kako se Rusi obraćunavaju s onima koji izađu iz onoga za što oni smatraju da imaju pravo. To se moglo vidjeti kod mnogih koji su, na bilo koji način, pokušali biti disidenti od politike koju su prihvatili. Taj uticaj Rusije i ruskih obavještajnih službi je mnogo jak i ne vjerujem da to Dodik može u ovom trenutku, nakon mnogih privatizacija i takvih odnosa sa Ruskom Federacijom. Iza toga stoji ogroman novac i interesi, da bi on smio praviti novi salto mortrale.

On je kupljen od ruskog lobija, a ko na čelu stoji to ne znam. On ni u kom slučaju ne smije promijeniti politiku koja znači trenutno apsolutnu poslušnost prema direktivama. Taj uticaj u ovom momentu može promjeniti samo zvanični Beograd. Dodikovo ponašanje će biti usaglašeno s odgovorom koji će se definisati na liniji Moskva – Beograd.

Mislim da će Milorad Dodik odustati od svoje kandidature za člana Predsjedništva BiH.

Mislim da će biti uslovljen prevashodno od zvaničnog Beograda i da će se tu pokazivati iskrena želja Srbije da poštuje BiH kao državu, da hoće da bude punopravni član EU i da hoće da ide ka rješavanju kosovskog pitanja prema onome što je potpisala Briselskim dogovorom. Dakle, vjerujem da će Srbija sugerisati Dodiku da je neprimjereno da bude član Predsjedništva BiH, države koju ne priznaje. Mislim da je to scenario koji će se desiti. U tom slučaju, Dodik će poslušati to što dolazi iz Beograda, jer će uticaj Beograda na oktobarske izbore u RS biti presudan.

Integralni intervju sa Krsmanovićem možete pročitati ovdje

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)