Home / Najave / FOTO Srbi predstavili svoj prvi satelit

FOTO Srbi predstavili svoj prvi satelit

NA DRUGOM Summitu avijacije jugoistočne Europe (SEAS) u Beogradu predstavljene su tri nove bespilotne letjelice koje razvija srpski Composite Technology Team (CTT), piše Janes.com.
Glavna atrakcija bio je pseudo-satelit odnosno bespilotna letjelica namijenjena velikim visinama nazvan Pupin prema znanstveniku Mihajlu Pupinu. Letjelicu zovu pseudo-satelit zato što leti na manjim visinama od pravih satelita, no upravo zbog toga ima mogućnost kvalitetnijeg pokrivanja manjeg područja.
Solarna bespilotna letjelica (UAV) dizajnirana je za letove na visinama od 20 tisuća metara, namijenjena je višemjesečnim letovima, a može nositi i opremu za različitu namjenu poput telekomunikacijske ili nadzorne opreme.
“Mi smo jedna od samo pet kompanija u svijetu koja trenutno radi na razvoju ovakvog sustava i nadamo se da ćemo vrlo ubrzo početi s prvim testiranjima kako bismo potvrdili cijeli koncept i nastavili s razvojem letjelice Pupin koja bi mogla izvoditi razne vojne i mirovne misije”, kazao je Petar Matunović inženjer i direktor CTT-a.
Super lake konstrukcije
Riječ je o letjelici super lake konstrukcije i mase od 120 kilograma, s rasponom krila od 25 metara, piše b92. Krstarit će na visini od 20.000 metara, dok je trajanje leta predviđeno na oko 36 mjeseci. Svu potrebnu energiju letjelica će dobijati iz solarnih ćelija.
Na promotivnoj fotografiji letjelice piše i da će funkcionirati u srednjem nivou stratosfere kao komunikacijska stanica, pokrivajući odabrano područje u radijusu od 60 kilometara. Primjena joj je osmatranje, rano upozoravanje, prijenos 5G i Wi-Fi internet signala i slično.
Za ovakve letjelice potrebno je puno manje novčanih sredstava, mogu se brže lansirati od satelita i moguće ih je prizemljiti radi održavanja, što sa satelitima u orbiti nije moguće.
Rade na još dva projekta
Matunović pojašnjava kako kompanija CTT traži pouzdane partnere iz aeroindustrije da bi pojačali svoj rad na letjelici Pupin ali i na ostala dva projekta koja su predstavljena u Beogradu.
Jedna od njih je bespilotna letjelica u razvoju (NT155), namijenjena dugim srednje visinskim letovima. Kostur letjelice napravljen je u potpunosti od materijala visoke tehnologije. Time se postiže aerodinamični oblik koji joj omogućava vrlo nisku težinu i istodobno veliku čvrstoću i otpornost potrebne za osiguravanje montaže oružja i elektroničke opreme na krila letjelice. Istodobno, ona može ponijeti i dodatne zalihe goriva za tenkove.
Cijeli projekt je još u fazi dizajniranja. Očekivana težina bespilotne letjelice je oko 1000 kilograma, razvijat će brzinu do 140 km/h, a u zraku će moći provesti do 16 sati.
B92/Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)