Home / Najave / TURSKA SLOMILA ODBRANU KURDA: Otvoren put do Afrina

TURSKA SLOMILA ODBRANU KURDA: Otvoren put do Afrina

Novinske agencije javljaju da je nakon sadam dana borbi, slomljena odbrana Kurda u gradu Jinderesu u regiji Afrin u sjeverozapadnoj Siriji. Grad su zauzele Oružane snage Turske (TSK) i Slobodna sirijska vojska (FSA) kojima je sada otvoren put prema Afnu.

Jinderes, drugi najveći grad u regiji Afrin, bio je pod intenzivnom vatrom turske artiljerije najmanje 6 dana. U tom je razdoblju dio lokalnog stanovništva pobjegao prema administrativnom centru regije, gradu Afrinu.  Sjeverozapadni i jugoistočn kvartovi grada nabodno su jako oštećene u sukobu.

Zamjenik premijera i glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag zjavio je da su turske snage oslobodile skoro polovicu teritorije koja je poprište operacije u Afrinu.

Tokom protekla dva dana turska vojska i pripadnici Slobodne sirijske vojske postigli su značajan napredak i na sjeveroistoku fronte u Afrinu i preuzeli su kontrolu nad nekoliko naselja i stateški važnih tačaka.

TSK i FSA su preuzeli kontrolu i nad branom na području Serana na sjeveru Afrina koja važi za jedini izvor pitke vode i električne energije na tom području.

YPG/PKK je zauzeo branu prije šest godina i spriječio dovod vode u Azaz, na sirijsko-turskoj granici.

U međuvremenu je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu rekao da je rok za dovršenje turske vojne kampanje u Afrinu 1. maj.

“Do maja će operacija u Afrinu završiti”, rekao je Mevlüt Çavuşoğlu.

Podsjetimo da je 20. januara turski Glavni stožer najavio pokretanje operacije Maslinova granas ciljem preuzimanja područja Afrina koje je pod kontrolom kurdskih YPG milicija.

“To je cilj od kojeg ovisi zaštita granica Turske, sigurnost i stabilnost regije”, priopćila je Ankara.

Sjeverozapadna sirijska regija Afrin graniči s turskim provincijama Hatay i Kilis. Taj dio granice u obliku polumjeseca od prošle sedmice je u potpunosti pod kontrolom turskih snaga i Slobodne vojske Sirije.

 

Jinderes Afrin prije ulaska turskih snaga

FOTO – Područje Jinderesa prije ulaska turskih snaga  i sjeverno od Afrina

Jinderes Afrin prije ulaska turskih snaga

FOTO – Područje Jinderesa prije ulaska turskih snaga  i sjeverno od Afrina

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)