Home / Vijesti / Regija / OD 53 FIRME IZ BIH KOJE POSLUJU NA KOSOVU, 42 SU IZ RS-a: „Najveću korist ima najveći kočničar odnosa BiH i Kosova…”

OD 53 FIRME IZ BIH KOJE POSLUJU NA KOSOVU, 42 SU IZ RS-a: „Najveću korist ima najveći kočničar odnosa BiH i Kosova…”

„I to je jedno paradoksalno stanje, da jedan čovjek, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, drži Kosovo u šaci kada su u pitanju odnosi sa Bosnom“

Vlada Kosova je u januaru 2014. odlučila da uvede vize za državljane zemalja koje nisu priznale neovisnost Kosova, među njima i za građane BiH.

Uvođenje viza se, naravno, negativno odrazilo na trgovinsku razmjenu dvije zemlje, kao i na kidanje postojećih biznisa, i dovođenja do nemogućnosti porodičnih posjeta, s obzirom da veliki broj Kosovara živi u Bosni i Hercegovini.

No, u svemu tome, iz ove situacije najveću ekonomsku korist, izgleda, izvlači onaj koji je i bio najagilniji zagovornik da do toga dođe, a to je, vjerovali ili ne, Republika Srpska, na čelu sa svojim predsjednikom Miloradom Dodikom?!

Ovu činjenicu potkrijepio je poslanik u Skupštini Kosova, Bahrim Šabani“Danas na Kosovu, prema nekim mojim saznanjima, imamo 53 firme iz Bosne i Hercegovine, a čak su 42 iz Republike Spske.

I to je jedno paradoksalno stanje, da jedan čovjek, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, drži Kosovo u šaci kada su u pitanju odnosi sa Bosnom.

Posebno, kada je u pitanju bezvizni režim, ili priznavanje putovnica. Danas, kao što svi znamo, Kosovari sa kosovskim dokumentima mogu slobodno putovati u Srbiju, a ne mogu u Bosnu?!”, kaže poslanik Šabani.

A, na pitanje, “kako se mogu normalizovati i unaprijediti odnosi dviju zemalja”, on je dodao da je “jedini kočničar u svemu tome Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske”.

“Mi znamo pod kojim je okolnostima i kako je ta, takozvana, republika nastala. Također, znamo da bez konsenzusa sva tri konstitutivna naroda do normalizacije odnosa sa Bosnom ne može doći.

I pored toga, što bi Bošnjaci i Hrvati to željeli. Po meni, dobro bi bilo da Kosovo napravi prvi korak u normalizaciji odnosa sa Bosnom preko Kancelarije Europske unije u Prištini, gdje bi ona stupila u kontaktu sa istom kancealrijom u BiH.

I da one zajedno iniciraju prve kontakte zvaničnika naših dviju država”, zaključio je poslanik u Skupštini Kosova Bahrim Šabani.

(Balkan Plus/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)