Home / After Work / Dva jednostavna kućna testa otkrivaju radi li štitnjača kako treba ili ne…

Dva jednostavna kućna testa otkrivaju radi li štitnjača kako treba ili ne…

Usporeni rad štitnjače teže se dijagnosticira jer se simptomi ne javljaju odjedanput, a to ubrzava razvoj bolesti. Prebrzi rad štitnjače isto donosi velike probleme.

Štitnjača, mala žlijezda leptirastog oblika smještena u donjoj polovici prednje strane vrata ispod grkljana, ima vrlo odgovornu ulogu u našem organizmu: zadužena je za proizvodnju hormona T4 i njegovo pretvaranje u hormon T3, koji utječe na pravilno funkcioniranje svih stanica organizma.

Zato poremećaj rada štitnjače – tako da ona postane hipo ili hiper aktivna – čovjeku može stvoriti ozbiljne probleme. Zanemarivanje simptoma je vrlo opasno jer se tako organizam iscrpljuje, a to olakšava razvoj drugih bolesti i snižava kvalitetu života te skraćuje životni vijek.

Neki od tih simptoma su:

  1. Premoreni ste
  2. Nervozni ste i nestrpljivi
  3. Apetit i ukus hrane su drugačiji
  4. Izgubili ste interesovanje za seks
  5. Suha koža
  6. Neredovni menstrualni ciklus
  7. Bolni udovi ili mišići
  8. Visok krvni pritisak
  9. Poremećaj regulacije tjelesne temperature
  10. Promuklost i čudan osjećaj u vratu
  11. Loše spavanje
  12. Kosa se prorjeđuje i sijedi
  13. Ne možete da zatrudnite
  14. Visok holesterol                                           , Ipak čak i da ne osjećate većinu ovih simptoma, ne bi bilo na odmet da se prekontrolišete, a to možete da uradite i kod kuće uz pomoć toplomjera, čaše vode i ogledala.

Dr. Broda Barnes, liječnik koji je bio daleko ispred svog vremena, još je prije 50 godina otkrio da temperatura našeg tijela je dobar indikator aktivnosti štitnjače, posebice temperatura tijela odmah nakon buđenja.

Napisao je knjigu o aktivnosti štitnjače s opisom raznih problema i bolesti do kojih može doći zbog smanjene aktivnosti ovog važnog organa.

Također je razradio i jednostavni kućni test uz pomoć toplomjera  koji možete primijeniti da bi provjerili stanje Vaše štitnjače.
Barnov test

Prije spavanja uzmite toplomjer i dobro ga stresite – budite sigurni da je temperatura na njemu niža nego 35C.

Sljedeće jutro, odmah nakon buđenja, stavite toplomjer ispod pazuha. Pripazite da između toplomjera i ruke nema odjeće. Ostavite toplomjer 10 minuta. Ovo vrijeme možete iskoristiti da još malo odremate.

Nakon 10 minuta, očitajte rezultat i odmah ga zapišite. Rezultat je poznat kao “rana jutarnja bazalna temperatura”. Normalna temperatura je između 36.5 i 36.8.

Temperatura može varirati zbog infektivnih bolesti i kod žena koje imaju menstruaciju. Zbog toga se preporučuje da napravite ovaj test ako ste zdravi i kada nemate mjesečnicu.
Rezultati testa

1. Ako je Vaša temperatura između 36.5 i 36.8, vaša štitnjača radi normalno.

2. Ako je temperatura niža od 36.5, onda se radi o smanjenom radu štitnjače. Simptomi smanjenog rada štitnjače su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, kronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose, itd.

3. Ako je temperatura viša od 36.8, radi se o ubrzanom radu štitnjače ili infekciji u tijelu.

Radi točnosti rezultata preporučuje se da se test radi 3 dana za redom.

Ako je vaša temperatura iznad ili ispod granica normale, preporučujemo da se obratite konvencionalnom ili alternativnom  liječniku da bi dodatno potvrdili dijagnozu i dobili stručan savjet.

Test sa čašom vode i ogledalom.Popijte par gutljaja vode i posmatrajte u ogledalu da li se tom prilikom na vratu pojavljuju neke velike promjene, poput izbočina ili velikih razlika u veličini. Pogledajte kako to izgleda u videu:

Šta je potrebno za dobar rad štitnjače?

Za pravilan rad štitnjače bitan je dobar rad jetre, život bez stresa, selen, vitamin A, kortizol, magnezij i vitamin B.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)