Home / Kompanije i Tenderi / Strane kompanije / INOVACIJA U GRAĐEVINARSTVU: Valjak koji betonske površine pretvara u popločane staze

INOVACIJA U GRAĐEVINARSTVU: Valjak koji betonske površine pretvara u popločane staze

Svi ćemo se vjerovatno složiti da popločane staze izgledaju mnogo ljepše od betonskih, međutim njihovo izvođenje je komplikovanije i skuplje jer zahtijeva ručno slaganje ploča koje iziskuje puno vremena. S druge strane, betonske staze izvode se lahko i brzo pa stoga ne čudi što ih mnogo više viđamo nego prve.

Međutim, tu na scenu stiže kompanija “Marshaltown” koja sa svojim proizvodom Rock ‘N’ Roller nudi alternativno rješenje koje pomiruje prethodna dva postupka.

“Rock ‘N’ Roller” je zapravo valjak čija je površina izdubljena u dekorativne oblike koji se valjanjem prenose na beton. Kada se valjkom pređe preko svježih betonskih površina one će dobiti oblik pločica, odnosno, izgledaće kao popločane staze. Prema podacima kompanije “Marshaltown”, pravljenje staze na ovaj način je 5 puta brže nego da se prave popločane staze.

Mustre za svačiji ukus

U ponudi su razne vrste valjaka s različitim širinama – najveći modeli širok je 90 centimetara – ali i različitim mustrama poput pravougaonih ploča, ciglica, cik-cak pločica i slično. Postoje i valjci za izvlačenje kontura kao i ručni valjci za fino dekorisanje.

Nakon valjanja, na dekorisanu betonsku površinu sprejom se nanosi zaštitni sloj koji se potom ponovo pređe valjkom uz korištenje tečnog agensa. Nakon ovog postupka, betonska staza, koja izgleda kao da je popločana, praktično je vječna.

Cijena valjaka kreće se od 900 dolara za manje modele, pa sve do 1.700 dolara za najšire valjke, piše “Gradnja”

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)