Home / Ličnosti / Begović: Prosinečki ima veliki respekt igrača u svlačionici

Begović: Prosinečki ima veliki respekt igrača u svlačionici

Golman nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Asmir Begović brani ove sezone u dobroj formi za engleskog premijerligaša Bournemouth, u koji je stigao iz Chelseaja. U utakmici 28. kola Premier lige protiv Newcastlea završenom 2:2, Begovićev tim nadoknadio je zaostatak od 0:2 kod kuće u posljednjih deset minuta i osvojio važan bod.

S iskusnim Begovićem (30), koji je prošle sezone došao do titule prvaka Engleske u dresu Chelseaja, razgovarali smo o ambicijama reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020, protivnicima u Ligi nacija, dosadašnjim rezultatima i cilju Bournemoutha, kao i o Svjetskom prvenstvu, koje će biti održano od 14. juna do 15. jula u Rusiji.

  • Jeste li zadovoljni žrijebom Lige nacija, u kojoj će Bosna i Hercegovina igrati protiv Sjeverne Irske i Austrije u grupi 3 Lige B?

– Teško je reći da jesi ili nisi zadovoljan žrijebom, uvijek može bolje ili lošije. Mislim da nam ova grupa odgovara iako su protivnici dvije snažne ekipe koje su igrale na posljednjem Evropskom prvenstvu 2016. u Francuskoj. Također, drago mi je da ćemo igrati protiv Austrije, jer tamo očekujem veliki broj naših navijača.

  • Kolike su mogućnosti Bosne i Hercegovine u Ligi nacija i nadate li se plasmanu u Ligu A?

– Radi se o novom takmičenju i tek ćemo vidjeti kako se svi snalaze u njemu. Kako rekoh, imamo grupu sa dvije kvalitetne i podjednake ekipe i morat ćemo biti na maksimumu da prođemo u finalnu fazu. Mislim da je plasman na Evropsko prvenstvo ipak važniji cilj.

  • Hoće li Bosni i Hercegovini biti lakše nego ranije plasirati se na Evropsko prvenstvo 2020. jer, osim kvalifikacija, ima šansu ostvariti to i kroz novo takmičenje?  

– Mislim da to dođe na isto. I prošli put je isti broj ekipa (24) išao na EP, samo sada igramo više ozbiljnih utakmica jer je baraž pretvoren u pravi turnir. U svakom slučaju cilj bi bio i jeste isti. Sigurno je da neće biti lako.

  • Šta mislite o izboru Roberta Prosinečkog za novog selektora Bosne i Hercegovine?

– On je čovjek koji ima ogroman renome u svijetu fudbala i sasvim sigurno će imati veliki respekt u svlačionici. Rekao bih da se radi o dobrom treneru, ali, na kraju, nije na nama igračima da o tome govorimo, vrijeme i rezultati će sve pokazati.

  • Kakva su očekivanja u prijateljskim utakmicama selekcije Bosne i Hercegovine protiv Bugarske 23. marta i sa Senegalom četiri dana kasnije? 

– U svim prijateljskim utakmicama najvažnije je da iz ekipe izvučete najbolje i pokušate se pripremiti za ozbiljnije mečeve. Mi imamo novog selektora; bit će ovo sjajna prilika da se upoznamo i pokušamo vratiti atmosferu kakvu smo imali ranije.

  • Jeste li zadovoljni trenutnim plasmanom Bournemoutha u Premier ligi i Vašom golmanskom formom? 

– Uvijek može bolje, tako da nikad ne mogu reći da sam zadovoljan. Imali smo loš start u sezoni, nekih objektivnih problema na početku. Kasnije smo malo stabilizovali formu i vjerujem da do kraja nećemo imati problema s opstankom u ligi. Meni je važno da sam stalno u igri, da imam priliku za dokazivanje, a još ima prostora za napredak, naravno.

  • Koji je cilj Bournemoutha ove sezone i kako ocjenjujete kvalitet ekipe?

– U uslovima kakvi vladaju u Premier ligi ekipa poput Bournemoutha uvijek za prvi cilj ima izbjeći borbu za opstanak, a onda pokušati napraviti korak naprijed. Ovo je mali klub u engleskim okvirima, ali je sjajno organizovan i ono što su uradili u posljednjih nekoliko godina stvarno je nevjerovatno. Eddie Howe je odličan trener, jedan od najboljih u ligi, a ekipa je sastavljena u skladu s mogućnostima kluba i mislim da ima kvalitet za sredinu tabele.

  • Smatrate li da je borba za naslov prvaka Engleske odlučena zbog ogromne prednosti Manchester Cityja na vrhu tabele u odnosu na pratioce?

– Nikada ne znate šta se može desiti u engleskom prvenstvu i ne bi bilo prvi put da neko prospe ovako veliku prednost. Međutim, City stvarno izgleda odlično, gaze protivnike i mislim da će osvojiti titulu.

  • Ko su favoriti za titulu prvaka na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i može li neka selekcija iznenaditi iz drugog plana?

– Možda je malo rano govoriti o favoritima. Svi su koncentrisani na završnicu sezone, a neke selekcije dosta zavise od jednog ili dvojice igrača, pa bi i eventualne povrede mogle promijeniti situaciju. Nekoliko je reprezentacija koje se izdvajaju, poput Njemačke ili Brazila, ali rano je još govoriti o favoritima.

  • Za koga ćete navijati na Mundijalu u Rusiji?

– Nemam neku omiljenu reprezentaciju. Kada Bosna i Hercegovina ne sudjeluje, teško mi je i gledati prvenstvo. Tako je i bilo i s Eurom u Francuskoj. Jednostavno mislim da smo trebali biti u Rusiji i igrati jer imamo kvalitet.

  • Koliko mogu Hrvatska i Srbija na najjačoj svjetskoj smotri nogometa?

– Mislim da se radi o dvije odlične ekipe. Grupe u kojima su se našle su teške jer protivnici Hrvatske su Argentina, Nigerija i Island, a Srbija će igrati protiv Brazila, Kostarike i Švicarske, ali uz dobar pristup i dobre pripreme sve je moguće.

Izvor: Al Jazeera

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)