Home / Vijesti / BiH / MONTEVIDEO- Dodik izmislio povijest pjesme “Pukni zoro” (VIDEO)

MONTEVIDEO- Dodik izmislio povijest pjesme “Pukni zoro” (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske ponovo je zapjevao. Ovoga puta na svečanosti obilježavanja 20 godina Mjesnog odbora SNSD-a Donji Podgraci izveo je čuvenu “Pukni zoro”. Usred pjesme Dodik je održao i manji čas historije, međutim, sa pogrešnim informacijama.

“Pukni zoro” od 2013. godine važi za onu “staru, narodnu i najskuplju”. Pjevaju je svi…profesionalni pjevači, amateri, sportisti, vojnici, nerijetko i političari. U red onih koji nisu odoljeli poznatim stihovima stao je i predsjednik Srpske Milorad Dodik iz čijeg grla se zaorilo “da li čuješ, mila moga konja kas…”

Uz pjesmu i čas istorije. Dodikove istorije.

“Ova pjesma je spjevana još u Prvom svjetskom ratu”, rekao je Dodik.

Međutim, pjesmu je vijek poslije Prvog svjetskog rata komponovao Robert Pešut Manjifiko za potrebe filma “Montevideo, Bog te video” na prijedlog reditelja i glumca Dragana Bjelogrlića.

“`Napravi mi muziku da zvuči kao stara, ali da je nova i da bude hit`, rekao mi je Bjela”, objasnio je Robert Pešut Manjifiko, autor pjesme “Pukni zoro”.

“Kada mi je objašnjavao emociju koju je htio u pjesmi, rekao mi je da želi da pjesma ima emociju i da ga stegne u grudima kada je čuje. Kao što je slučaj sa himnom Ruske Federacije”, rekao je čuveni muzičar.

Inspiracija za pjesmu osim ruske himne bio je Pešutov djed koji je bio solunski borac. Pjesma se orila i na proslavama 9. januara – Dana Republike Srpske, a Manjifiko je rekao da mu je to čast, ali i da mu nije drago kada se ova pjesma politizuje.

A da Dodik loše stoji sa istorijom dokazao je nedavno u Beogradu kada je rekao da se hram Sv. Save nalazi na mjestu gdje je prosvjetitelj pogubljen.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)