Home / Vijesti / Regija / STIŽE POLARNA ZIMA, IZDANO UPOZORENJE “Ovo se događa jednom u deset godina – i rjeđe”

STIŽE POLARNA ZIMA, IZDANO UPOZORENJE “Ovo se događa jednom u deset godina – i rjeđe”

U Regiju već sutra, sada je sasvim jasno, stiže ledeni val iz Sibira. Već sutra navečer temperature će osjetno pasti, a početkom idućeg tjedna jutarnje temperature spuštat će se do -15 Celzijevih stupnjeva na kopnu, lokalno čak i do -20 stupnjeva.

POGLEDAJTE ANIMACIJU U sljedeća 72 sata past će hrpa snijega, najviše će ga biti u BiH,Hrvatskoj i Alpama

Meteorolozi ističu kako su tako niske temperature u veljači nešto što se ne viđa često na našim područjima. HRT-ov meteorolog Zoran Vakula kaže da nas čeka hladnoća rijetko kada zabilježena potkraj veljače. “Vrijeme do nedjelje, premda u većini Hrvatske relativno hladno, zanemarivo je u odnosu na ono što slijedi u novome tjednu. Ledeni dani i najhladniji dio zime tek nam dolaze!”, napominje Vakula.

I meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za Index je najavila mogućnost spuštanja temperatura i do -20 Celzijevih stupnjeva.

“Bit će hladno već i ovih dana, zbog vjetra, koji već daje onaj real feel hladnoće. Danas je real feel za Zagreb i Osijek bio na -10.  Mi već imamo taj osjećaj hladnoće, a sada će iz dana u dan taj vjetar malo po malo slabjeti, a temperatura će padati. Dakle, osjećaj hladnoće će nam ostati isti.

Pravi, ozbiljniji minusi će onda ići od ponedjeljka nadalje i trebali bi trajati tri do četiri dana, odnosno do četvrtka”, kazala je za Index.


Ovo se događa jednom u deset godina

Index je danas razgovarao i s dežurnim prognostičarom DHMZ-a. Htjeli smo doznati koliko su ovako niske temperature zaista neuobičajene za veljaču i kada su posljednji put u Hrvatskoj zabilježene slične temperature.

Kako nam je objasnio dežurni prognostičar, ovako niske temperature nisu neuobičajena pojava u Hrvatskoj u zimskim mjesecima, ali jesu u veljači, odnosno potkraj veljače.

Najniža ikad izmjerena temperatura u Hrvatskoj u veljači datira iz 1953. godine, kada je izmjereno čak -27,3 stupnja. Ovakve se temperature ipak ne očekuju u danima koji dolaze. U novije vrijeme vrlo niska temperatura izmjerena je u veljači prije 6 godina i iznosila je -17 stupnjeva.

“Ako se uzme u obzir cijela zima, onda ovo nije nešto specijalno ili posebno. Ali ako se gleda samo kraj veljače, onda to nije nešto što se često događalo – možda jednom u 10 godina, vjerojatno i rjeđe”, kazao je za Index dežurni prognostičar DHMZ-a.

Za područje zapadne Hrvatske, ali i za riječko područje, na snazi je umjerena opasnost od hladnog vala (povećanje smrtnosti za 5 % iznad prosjeka) i to za ponedjeljak. Vrhunac vala hladnoće očekuje se u srijedu i četvrtak.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)