Home / Vijesti / Svijet / ERDOGAN: TURSKA ĆE PROIZVODITI BESPILOTNE TENKOVE

ERDOGAN: TURSKA ĆE PROIZVODITI BESPILOTNE TENKOVE

Turska će doći u poziciju da proizvodi i vlastite tenkove koji djeluju bez ljudske posade, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U Narodnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari održana je promocija razvojnog plana Turske, a prisutnima se obratio i turski predsjednik Erdogan, koji je istakao da je aktuelna vlast u proteklih 15 godina napravila historijske razvojne iskorake i opravdala povjerenje naroda.

Ukazujući na proces globalizacije u svijetu, Erdogan je kazao da on nudi zemljama velike razvojne prilike, ali sa sobom nosi i velike izazove i rizike, prenosi Anadolija.

“U tom procesu uspjet će zemlje koje naprave najbolju procjenu šansi i rizika. Za nas je strateško planiranje najvažniji dio strategije ostvarivanja ciljeva. Planiranje znači ispravno pristupanje poslu”, kazao je Erdogan.

Također je kazao da će narodi koji ne kreiraju vlastite planove za budućnost lako postati dio tuđih planova, za što postoji pregršt primjera u aktuelnim događanjima u regiji i svijetu.

Jaka pozicija
“Svjesni smo da Turska nije najbogatija zemlja u regiji kad je riječ o prirodnim resursima. S druge strane, imamo jaku poziciju kad je riječ o znanju, tehnologiji i industrijalizaciji. Sada nam je potrebno jačanje proizvodnje razvojem visoke tehnologije, i to bez zapostavljanja faktora održivosti”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik kazao je da Turska treba doći u poziciju da proizvodi vlastite bespilotne tenkove i najavio da će to i uraditi u sljedećem razdoblju.

“Već imamo bespilotne letjelice iz vlastite proizvodnje, a da to nemamo, morali bismo razmišljati o posljedicama u slučaju pada neke letjelice. Međutim, sada o tome ne razmišljamo i nije nam problem ako nam neprijatelji sruše jednu letjelicu jer smo napravili drugu, treću, četvrtu”, poručio je Erdogan.

Podsjetivši da će Turska 2023. godine obilježiti jubilarnu 100. godišnjicu Republike, Erdogan je kazao da je zato razvijena vizija razvoja do tog jubileja.

“Ostalo je još pet godina, a mi smo već kreirali i dugoročne ciljeve za 2053. i 2071. godinu. Gazeći sigurnim koracima, u budućnost smo na dnevni red stavili i ciljeve razvoja za 2033. godinu, koje nazivamo srednjoročnim planiranjem”, kazao je Erdogan.

Aljazeera

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)