Home / Vijesti / Regija / Peta žrtva ospica u Srbiji, umrla djevojka nije bila cijepljena

Peta žrtva ospica u Srbiji, umrla djevojka nije bila cijepljena

U BEOGRADU je od upale pluća koja se pojavila kao komplikacija od ospica umrla 30-godišnja M.M. Ona je peta žrtva ospica u Srbiji, piše Blic.
M.M. je preminula prije četiri dana na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije. Preminula je isti dan kad je u bolnicu i primljena, a Blic doznaje kako protiv ospica nije bila cijepljena. Prije nego što je oboljela od te zarazne bolesti, djevojka je bila potpuno zdrava.
Nekoliko dana ranije preminuo muškarac
Samo nekoliko dana prije nje na istom odjelu preminuo je 45-godišnji muškarac. Kod njega su ospice i laboratorijski potvrđene, a uzrok smrti je, kao i kod 30-godišnje M.M., bio težak oblik upale pluća i komplikacije koje su nastale.
Od početka epidemije, u studenome prošle godine, u Srbiji je umrlo petero ljudi.
Treća žrtva ospica bila je rodilja iz Niša, 21-godišnjakinja koja je od komplikacija povezanih s ospicama preminula u siječnju na Infektivnoj klinici u Nišu. Njezina kći također je oboljela, no kako nije imala komplikacije, preventivno je zbrinuta na Dječjoj internoj klinici.
Od ospica su preminuli i dvogodišnji dječak J.R. iz Niša koji je 12 dana proveo na aparatima za održavanje života te tridesetogodišnji mladić iz Beograda.
U Srbiji sve više zaraženih
Liječnike u Srbiji zabrinjava činjenica da je sve više zaraženih ospicama u toj zemlji. Samo u Beogradu u posljednja četiri mjeseca oboljelo je 725 osoba.
U prvom tjednu veljače ove godine zaraženo je novih 150 ljudi, što je dvostruko više nego u tjednu prije, kada je zaraza zabilježena kod 76 osoba.
Ova epidemija ospica najviše je pogodila djecu od jedne do četiri godine, zaraženo ih je 209. Druga najugroženija skupina su odrasle osobe od 30 do 39 godina, a zabilježeno je 167 oboljelih.
U Nišu je zabilježen slučaj u kojemu je jedan pacijent primljen u bolnicu zbog upale mozga povezane s ospicama.
Od početka listopada 2222 slučaja ospica u Srbiji
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”, od početka listopada prošle godine zabilježena su 2222 slučaja ospica, a njih 1138 laboratorijski je potvrđeno u Institutu “Torlak”.
Osim u Beogradu, epidemija je proglašena u Novom Sadu, gdje je zabilježeno 815 oboljelih, Nišu s 455 oboljelih, Kraljevu u kojem je zabilježeno 188 oboljelih, Leskovcu u kojem je zabilježeno 64 oboljela i drugim manjim gradovima.
30.000 djece u Srbiji nije cijepljeno
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je izjavio kako u Srbiji ima više od 30 tisuća necijepljenje djece. Pozvao je roditelje da cijepe djecu i tako zaštite njih i sve koji su s njima u kontaktu.
U Srbiji brojni vrtići ne primaju djecu bez potvrde o cijepljenju.
Index.hr
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)